Pula: Obalni kolektor gotov do kraja 2013.

(T. TIDIĆ)
(T. TIDIĆ)

Svjetska banka odobrila je natječaj u sklopu projekta izgradnje posljednje dionice obalnog kolektora duž pulskog zaljeva, one unutar brodogradilišta Uljanik. Stoga su Hrvatske vode, kao nositelj projekta uz pulsku Herculaneu, već raspisale natječaj za izgradnju kolektora dionice Uljanik za građevinske i montažerske radove s nabavom materijala i opreme.

Rok za podnošenje ponuda ističe 7. siječnja iduće godine, dakle za mjesec dana, a rok za izvođenje radova je devet mjeseci. Iz svega proizlazi da bi, po odabiru najpovoljnije ponude i uvođenju izvođača u posao, izgradnja trebala biti dovršena do konca 2013. godine što bi označilo i završetak izgradnje kompletnog obalnog kolektora duž pulskog zaljeva. Izgradnja posljednje dionice obalnog kolektora neće značajno utjecati na život grada budući da će se odvijati unutar brodogradilišta.

Šest mjeseci prije toga, uoči iduće turističke sezone, trebala bi se okončati izgradnja dionica Riva i Flaciusova, te će pulski zaljev konačno biti oslobođen otpadnih voda koje istječu u njega. Najavljeno je da bi tada uslijedilo i čišćenje pulske luke od fekalnog muljate se stvorile pretpostavke za revitalizaciju rive.

Što se radova koji su u tijeku duž rive, s gradilišta svakog dana stižu sve optimističnije najave i vjeruje se da će rivu i Flaciusovu ulicu mehanizacija napustiti do lipnja iduće godine.

Iako je jedna od zamisli bila da se središnji dio rive u potpunosti zatvori za promet izglednija je druga varijanta prema kojoj bi se prometovanje rivom dozvolilo barem u jednom smjeru, od Punte prema Pošti, no, definitivnu odluku gradska uprava donijeti će nakon izrade prometne studije. (Goran ROJNIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter