Pula: O euru kao novcu bez države i širenju Unije


Drugog dana međunarodne konferencije o ulasku Hrvatske u Europsku uniju te proširenju Unije na jugoistok, u organizaciji Hrvatske Paneuropske unije, o euru kao novcu bez države u pulskom je Domu hrvatskih branitelja govorio Ivan Lovrinović, financijski analitičar i redoviti profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Ustvrdio je da Hrvatska ne treba žuriti s preuzimanjem eura kao vlastite valute. Prema njemu, rok za uvođenje eura nije bitan. Treba najprije ojačati tehnologiju i proizvodnju te spremno prijeći na drugu valutu, a što nisu učinile Irska, Portugal i Grčka pa sada za to plaćaju gospodarskom krizom. Vjerovanje pak da će nakon ulaska u EU doći do brzog rasta gospodarstva, kao i da će cijene nekretnina značajno porasti zablude su u koje hrvatski građani trebaju prestati vjerovati, kazao je Lovrinović.

Istina je međutim da će nakon pristupa EU-u doći do pada BDP-a i rasta inflacije te da ćemo naše probleme morati rješavati sami. Govoreći pak o Grčkoj, ustvrdio je da joj Unija neće pomoći dodjeljivanjem novca svaka tri mjeseca, već podrškom u uvođenju novih znanja i tehnologija. Današnji financijski kapitalizam sam sebi postaje svrha, što predstavlja veliku opasnost za EU jer financijski segment želi ovladati svime, kazao je Lovrinović.

Istaknuo je i problem eura kao nedovršenog projekta, budući da ga je prihvatilo 17 od 27 zemalja članica te da tek devet posto ove monete izdaje središnja europska banka, a ostalo nacionalne središnjice, što može dovesti i do kraha same Unije.

O tome koliko su daleko u postupku europskih integracija otišle ostale zemlje bivše Jugoslavije govorili su predstavnici tamošnjih paneuropskih organizacija. Po riječima Dražena Gagulića iz BiH, ta se zemlja nalazi na začelju u postupku pristupanja, a glavni razlog su spore reforme s jedne strane te korupcija, organizirani kriminal i slabe demokratske institucije s druge. Srbijanski predstavnik Elvis Višić izrazio je pak otvorenost za rješavanje problema s Kosovom, dok je Andrej Rahten iz Slovenije ustvrdio da unutar zemalja Unije vlada velika skepsa o njezinom proširenju.

Konferencija s radom završava sutra. (piše V. KAPELOTO; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter