Pula nudi kvalitetne suvenire, no rijetki ih kupuju

Suveniri udruge Merlin ispred Arene
Suveniri udruge Merlin ispred Arene

Obišli smo uhodane pulske turističke staze i potražili autohtoni, pristupačni, po mogućnosti hand made, jednom riječju, idealni pulski suvenir.

Unikatne suvenire nude članovi udruge Razvoj koji se od ove godine nalaze na rivi. Kako tvrde, ova lokacija na koju su, doslovce p(r)otjerani, potpuno je promašena i uopće im ne odgovara.

"Na Trgu sv. Tome imali smo neku priču, bilo je ljudi koji su šetali, razgledavali, ali i kupovali", kažu. Po njima je idealan pulski suvenir kameni kažun ili šterna, boca maslinova ulja, likera. No, kažu, većina turista uopće ne zna što su stvari koje im nude. Za to krive i one "na vlasti" koji nisu odradili brendiranje pojedinih, za Puli i Istru, specifičnih proizvoda, zanemarimo li tartufe i vino.

- Turisti ne znaju ni što je kažun, veli nam Nada Belas, članica udruge dok njezin kolega Vladimir Percan dodaje da je pokušao prije nekoliko godina popularizirati jedan od zaboravljenih istarskih predmeta, benčuk, ali nije bilo interesa, pa sada prodaje unikatne keramičke satove, lampe, tanjuriće s likom sredozemne medvjedice, ali i slatke male ovčice kojima se na trbuh nakapa eterično ulje pa zamirišu cijelu prostoriju.

Ispred Arene, članovi udruge Merlin prodaju makete pulskih spomenika. Mala Arena košta 15 kuna i prodavačica nam veli da ju stranci rado kupuju, no da je promet ove godine puno slabiji. Pojašnjava da suvenire izrađuju nezaposlene i žene s invaliditetom. Kako doznajemo od voditeljice suvenirnice u Areni Anite Ritoša, najviše se kupuju magneti, razglednice, privjesci. Dobro idu i rimski nožići, ogrlice s privjeskom glagoljice na kamenu, vodiči po amfiteatru, Istri, plan grada i stare karte Istre. Na pitanje što ponude strancu kao originalni pulski suvenir, odgovara da su to makete Arene (koštaju od 17 do 25 kuna), zatim majice s pulskim i rimskim motivima (od 70 kuna naviše), a da djeca vole drvene rimske mačeve (od 35 do 65 kuna). I ona tvrdi da turisti malo kupuju i da žele proći što jeftinije.

U Kandlerovoj ulici, u suvenirnici "Kantun" prodavačica Elizabeta kažei da turistima kao suvenir nudi neki od tipičnih likera za Istru -medenicu, teranino i bisku. "Moram reći da kada degustiraju neki od likera ili meda, malo koji izađe van bez kupnje", kaže. Krećući se dalje prema Forumu u Kandlerovoj se nalazi nekoliko galerija koje nude unikatne i lijepe suvenire - galerija Legović, Poola i Makina iz čijeg izloga viri nakit u obliku sardela. Pravo blago skriva se u Augustovom prolazu, u ateljeu Augusta. Od umjetnice i vlasnice Branke Legović doznajemo da rijetki skrenu s Foruma i nešto kupe. Je li to zato to je galerija izvan puta ili turiste doista ne zanima kvaliteta, ni sama, kaže, nije uspjela odgonetnuti. (Piše Borka PETROVIĆ; snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter