Pula: Novim kanalom protiv plavljenja središta grada

Kišni vrtovi u Nazorovoj ulici (Manuel ANGELINI)
Kišni vrtovi u Nazorovoj ulici (Manuel ANGELINI)

Sljedećeg mjeseca rujna započet će izgradnja novog kanalizacijskog kanala, odnosno odvodnje oborinskih voda, Valmade - Dolinka - zaljev Veruda, koji će uvelike rasteretiti glavni odvodni kanal Pule - Pragrande. Projekt Hrvatskih voda i Herculanee za cilj ima zaštititi vodozaštitno područje od Valmada do Medulinske ceste, te sakupiti sve vode "iza obilaznice" koje se trenutno slijevaju u Pragrande što značajno utječe na plavljenje centra grada.

Rasterećenjem Pragrandea, odnosno usmjeravanjem tih voda u zaljev Veruda, moglo bi se s kvalitetnim rješenjima spriječiti i poplave u središtu grada, ponajviše na Trgu Republike koji, uobičajeno, uvijek zapliva za svakog pljuska jer se na njega slijevaju oborine s tri pulska brda (Monte Zaro, Vidikovac, Kaštanjer).

No, uz izgradnju novog odvodnog kanala, jasno je da i cjelovito uređenje ulica uokolo Trga Republike može doprinijeti smanjenju poplava. Prva od tih ulica, Nazorova, već je uređena i kako ističu stanari, i prilikom plavljenja ulice voda više ne prodire u njihove ulaze.

Doduše, kišni vrtovi uređeni u toj ulici, preko puta Zavoda za javno zdravstvo, na križanju s Rovinjskom ulicom, te kod Doma Braće Ribar, naizgled ne upijaju silnu vodu koja teče tom ulicom. Ipak, stručnjaci upozoravaju da kišni vrtovi upijaju vodu u podzemne rezervoare, a i da samo jedna uređena ulica nije dostatno da se spriječe poplave. (Goran ROJNIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter