Pula: Novih 1.000 kućanstava dobit će kanalizaciju

Giordano Škuflić, Robert Cvek i Igor Stari na predstavljanju novog projekta (N. LAZAREVIĆ)
Giordano Škuflić, Robert Cvek i Igor Stari na predstavljanju novog projekta (N. LAZAREVIĆ)

U prostorijama pulske Komunalne palače predstavljen projekt "Pula Centar" kojim je predviđena gradnja sekundarne kanalizacijske mreže na području grada Pule, pogotovo u njenim rubnim naseljima, a putem pomoći bespovratnih sredstava EU-a.

Kako je prilikom predstavljanja istaknuo direktor Pragrandea Igor Stari, planom provedbe vodno-komunalnih direktiva Vlade RH potrebno je izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda minimalno II stupnja pročišćavanja te dovršiti izgradnju sustava odvodnje.

Investicija je to koja predstoji nakon izgradnje obalnog kolektora i pripadajuće crpne stanice.

- To uključuje rješavanje odvodnje na području Pragrandea, područja uz Šijanski kolektor te rekonstrukciju i sanaciju kanalizacijskog i vodovodnog sustava u užem gradskom središtu, a potrebno je i širenje sekundarne kanalizacijske mreže u dijelovima grada koji danas nemaju kanalizaciju, pojasnio je direktor Stari.

Obuhvat sustava odvodnje "Pula Centar" čini uže gradsko središte s pripadajućim kvartovima te rubna ili prigradska naselja u kojima je moguće širiti mrežu kanalizacije, a to su Veli Vrh, Padulj, Šijana, Monte Giro, Ilirija, Valdebek, Busoler, Monte Serpo, Valmade, Šikići, Škatari i Jadreški.

- Stopa priključenosti na kanalizaciju danas iznosi oko 86 posto, a još uvijek 7 tisuća domaćinstva na tim područjima ima septičku jamu. Naš je cilj putem ovog projekta dodatno smanjiti tu brojku i priključiti čim više domaćinstava rubnih dijelova grada na kanalizacijski sustav, kazao je direktor.

Prema dosadašnjim izračunima kriterija isplativosti, dužina novoizgrađene kanalizacije po domaćinstvu koje će se spojiti mora biti najviše 30 metara u područjima izvan vodozaštitnih zona, moguće je spojiti ukupno 931 domaćinstvo, ali analize se nastavljaju i broj domaćinstava koji će dobiti mogućnost priključenja na sustav odvodnje bit će i veći. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter