Pula: Novi studij na Politehnici

Kristijan Matas, Toni Milovan, Luciano Delbianco i Negoslav Ostojić (snimila M. JERIN)
Kristijan Matas, Toni Milovan, Luciano Delbianco i Negoslav Ostojić (snimila M. JERIN)

Novi studij Informacijskih tehnologija od ove akademske godine održavat će se u sklopu Politehnike Pula, a plod je suradnje Sveučilišta za primijenjene znanosti VAMK iz Finske i Europskog centra za mir i razvoj (ECPD), samostalne podružnice Sveučilišta za mir Ujedinjenih naroda, rečeno je na predstavljanju u nedavno obnovljenim prostorima ECPD-a.

- Osnovni cilj studija je obrazovanje stručnjaka s područja informacijskih tehnologija, softverskih inženjera, s naglaskom na stjecanje praktičnih i primjenjivih znanja, ne bi li mladi odmah po završetku studija bili u stanju ispuniti potrebe tržišta rada, rekao je koordinator studija Toni Milovan. Istaknuo je da je ovo zanimanje deficitarno i vrlo traženo. U razvoju studija suradnik mu je Kristijan Matas.

Dekan Politehnike i privremeni dekan regionalnog centra ECPD-a Luciano Delbianco rekao je da će vrlo brzo u Puli pokrenuti postupak formiranja modernog europskog veleučilišta, a novi studij koji se stvara u suradnji s drugim europskim sveučilištem i Europskim centrom za mir i razvoj prvi je korak prema tome.

Studij traje četiri godine, a studenti mogu izabrati da zadnje dvije odslušaju u Finskoj. Po završetku studija stječe se diploma finskog sveučilišta koja je usklađena s bolonjskim procesom i priznata u EU-u, a njena akreditacija u Hrvatskoj još je u tijeku. Riječ je o stručnom studiju koji nosi 240 ECTS bodova, nakon kojeg se stječe titula inženjera informatičke tehnologije.

Cijena studija je 3.000 eura za akademsku godinu, a boravak u Finskoj stoji dodatnih 150 eura mjesečno za subvencioniran smještaj i prehranu, dok ostale troškove snosi finska vlada. Studentima se nudi mogućnost kreditiranja, a najuspješniji će dobiti stipendije ECPD-a. Predavanja su prilagođena zaposlenim osobama, odnosno koncipirana kao izvanredni studij. Prijave traju do 25. rujna, a nastava počinje u listopadu. Dosad se prijavilo 20 osoba, a maksimalno će se upisati 40 studenata.

- ECPD je autonomna međunarodna organizacija unutar UN-a kojoj je cilj razvijati i organizirati međunarodne obrazovne programe i istraživačke projekte te razvoj mira i stabilnosti. Istru smo izabrali kao stratešku destinaciju upravo zbog njene multikulturalnosti i multietničnosti, rekao je Negoslav Ostojić, izvršni direktor ECPD-a, koji sjedište ima u Beogradu. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter