Pula: Novi slivnici krivi za smrad u starom gradu

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Stanovnici Starog grada danima već trpe neugodni miris koji im vjetar nosi iz smjera brodogradilišta Uljanik. No, uzrok smrada nije u pulskom brodogradilištu već novoizgrađenom kanalizacijskom sustavu koji je posljednje dvije godine građen duž rive i u Flaciusovoj ulici, kao i dio kanala Pragrande koji je u potpunosti na novo izgrađen. Iako novi kanalizacijski sustav još uvijek nije u funkciji, upravo spajanje kanala Pragrande na novoizgrađeni dio uzrok je smrada na fekalije koji se širi starogradskom jezgrom koja je blizu Foruma.

- Tijekom završnih radova na izgradnji obalnog kolektora izvršena je kontrola kompletne izgrađene kanalizacije i kolektora. Kanal Pragrande u svom završenom dijelu je u cijelosti na novo izgrađen dok je dionica od raskršća Flaciusove i Arsenalske ulice pa do kazališta u potpunosti očišćena. Izgrađene nove slivnike na Flaciusovoj ulici potrebno je još "sifonirati" i to će se obaviti u narednih petnaestak dana kako se ne bi iz kanala Pragrande kroz iste širio smrad, kaže Igor Stari, direktor Herculanee.

Direktor Herculanee ističe da će se u konačnici kanal Pragrande kroz EU projekt iz mješovitog pretvoriti u isključivo oborinski čime će u konačnici u potpunosti nestati smrad u starogradskoj jezgri.

- Upravo zbog svega navedenog strogo smo zabranili ispuštanje sadržaja kamionima cisterni – fekaljera na ispustu kod benzinske crpke OMV, kaže Stari.

Iako se prvobitno smatralo da je za širenje smrada starogradskom jezgrom kriva izgradnja posljednje dionice obalnog kolektora unutar brodogradilišta, direktor Herculanee ističe da to nije slučaj jer su radovi, sukladno najavama i rokovima, okončani, te je obalni kolektor u potpunosti izgrađen.

- Radovi u brodogradilištu Uljanik su završeni, preostaje još samo asfaltiranje manjeg dijela kod ulaza u brodogradilište Uljanik. Ovih dana obavlja se kontrolna snimanja i ispitivanja vodotjesnosti, te će se po utvrđenome gradilište i zatvoriti, zaključuje direktor Herculanee. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter