Pula novi modni inkubator?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Baš kao i u svjetskim modnim metropolama, i u nas je ožujak bio u znaku mode. Prvo se od 15. do 17. ožujka u paviljonu 10 Zagrebackog velesajma održao trodnevni Dove Fashion.hr, a nakon tjedan dana se modna svita preselila na Cro-A-Porter koji se od 21. do 14. ožujka održavao u novom kulturnom it mjestu Laubi i shopping meki Westgate.

Srecom, dva tjedna mode uspjela su izbjeci najezdu red carpet aktera i konacno se fokusirala na modu i time postigla cilj, a to je kreacija. Vinko Filipic, direktor i osnivac Fashion.hr koncepta, kroz primarni cilj revitaliziranja posrnule modne industrije opet je savršeno objedinio modu i industriju, dok se Viktor Drago s vec devetnaestim Cro-A-Porterom okrenuo modi kao umjetnosti.

Vinko Filipic spojio je HERA-u i Roberta Severa, Arenu modnu kucu iz Pule i Igora Galaša, Zigmana i Bambi te Alduka i Amadeus Jeans. Posljednja revija Fashion.hr-a, u kojoj su modne blogerice nosile reviju nove modne miljenice Aleksandre Dojcinovic, pokazala je novi vjetar u modnom iskazivanju. Naime, bila je to najbolja revija, ne dizajnerski vec manekenski, a akterice su bile odjevene u modele vece od konfekcijskog broja 36 pa je odjeca došla do izražaja u svojoj ljepoti, na svekoliko oduševljene publike zasicene anemicnim siluetama besprijekornog make upa bez izraza i stava.

Zapravo vrhunac oba modna tjedna bili su dizajneri koji na neki nacin ne stvaraju u samom centru mode. Arena se s Igorom Galašem okrenula inovaciji i istraživanju novih formi, prediva, materijala, promicanju tehnologije što u svojoj konacnici i na prvu loptu možda ne ostavlja takav meteorski sjaj. Baš u svom stilu Arena modna kuca probija se kvalitetom, minucioznom izradom koja poprima neki novi rukopis u kolekciji "Additive" Igora Galaša, a koja se može poslati na bilo koji svjetski tjedan mode.

"Additive" predlaže viziju mode koja potice na razmišljanje, a pjenasta pletiva protuteža su dekadi identicnosti i daleko od tekstilnog mainstreama u sebi imaju neceg milostivog na nacin na koji vas kreator s titulom svjetskog ambasadora mode poziva da mu se pridružite u svijet njegovih toplih kreacija koje nastaju na relaciji Vinkovci - Pula - Zagreb - ostatak svijeta.

Drugo ime je Teo P., koji je za MAK na Cro-A-Porteru podario cisti vizualni užitak i predstavio svu eleganciju plave boje sparene s crnim cvjetnim i tockastim printevima u linijama pedesetih i devedesetih godina prošlog stoljeca. Kao i uvijek, oduševio je sve i napravio najbolju kolekciju Cro-A-Portera, cija izrada kolekciju podiže gotovo na razinu haute cauturea.

Summa summarum, Igor Galaš i Arena modna kuca obilježili su jedan tjedan mode, a Teo P. za MAK drugi. Zbog cega je to važno? Daleko od lokal-patriotizma, cinjenica je da oba dizajnera stvaraju u Puli. Igor Galaš s Arenom modnom kucom, a Teo P. trenutno živi u Puli i radi za BR design, a ciji se utjecaj u cvjetnim printevima reflektirao i u ovoj, pa možda i najzapaženijoj reviji, cija je odjeca istovremeno romanticna i nevina, ostavlja u nasljede. (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter