Pula: Novi hram kulture u bivšoj crkvi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedamnaest godina prošlo je otkad je Arheološki muzej Istre poceo ulagati u obnovu crkve Svetih Srdaca na Kaštelu, tik uz pulsku Tehnicku školu, a krajem svibnja sve bi napokon trebalo biti privedeno kraju. Desakralizirani objekt iz 1908. napokon ce otvoriti vrata gradanima. Naime, AMI namjerava pretvoriti nekadašnju crkvu u multimedijalni centar u kojemu ce se održavati izložbe, predavanja, koncerti, predstave, videoprojekcije…

- Za otvorenje planiramo postaviti izložbu vezanu za istraživanja u Kandlerovoj ulici te predstaviti tritisucljetnu povijest Pule. Nju ce popratiti bogate publikacije koje trenutno pripremamo, najavio je ravnatelj AMI-ja Darko Komšo, od kojega doznajemo da su u crkvi u tijeku završni radovi poput licenja zidova te postavljanja elektricnih instalacija i klima-uredaja.

- Uskoro bi trebala biti postavljeni rasvjeta i portirnica, gdje ce se moci kupiti suveniri, te dvostruka staklena klizna vrata. Predstoji još uredenje sanitarnog cvora i okoliša, postavljanje rampe i dizala za osobe s invaliditetom te licenje fasade, nastavio je Komšo te je objasnio da ce u funkciju biti doveden trenutno zatrpan ulaz iz De Villeovog uspona, cije je sredivanje te postavljanje signalizacije zadatak Grada Pule. On je AMI-ju dodijelio crkvu za potrebe smještaja spomenika 1993., a godinu dana kasnije su zapoceli izuzetno zahtjevni i skupi gradevinski radovi koje muzej sam financira, veli Komšo.

- Crkvu i pripadajuci samostan su redovnice napustile nakon Drugog svjetskog rata. Samostan je nakon toga pripao školi, dok je crkva zbog neodržavanja propadala. Morali smo promijeniti krov te ponovo spojiti apsidu s crkvom, što je bio najzahtjevniji posao. Naime, ona je napravljena na nasipu, zbog cega smo nakon prošlogodišnjih velikih kiša morali obaviti mikropilotiranje apside, odnosno popuniti raspukline da ne bi došlo do dilatacije. Da bismo je sprijecili, napravili smo armirani betonski pod, a za detekciju smo na uglovima postavili kontrolna stakalca koja se prilikom dilatacije razbiju, kazali su ravnatelj AMI-ja Komšo i viša kustosica Ondina Krnjak te dodali da je projekt sanacije izradila Ljubica Dugandžic, dok je za nadopunu, odnosno osposobljavanje crkve za multimedijalni centar bio zadužen Bruno Nefat.

Buduci da se radi o velikom prostoru, cija je površina 480 cetvornih metara, u njemu ce moci biti postavljene male i velike izložbe pa cak i organizirano više dogadaja istovremeno. Na raspolaganju ce umjetnici imati bocne brodove pretvorene u galeriju te novoizgradenu gornju galeriju, dok ce ona postojeca na najvišoj razini služiti prvenstveno kao skladište za potrebe manifestacija.

- Da bismo osigurali veliku površinu izlaganja, na prozore cemo postaviti maske. S obzirom na to da ce centar biti napravljen tako da bude iskoristiv 365 dana u godini, necemo ga moci sami puniti programima. Zato cemo suradivati s Gradom, Županijom, muzejima i drugim ustanovama, jer cilj nam nije obogatiti turisticku ponudu, nego pružiti kulturne sadržaje gradanima, zakljucio je Komšo.


Podijeli: Facebook Twiter