Pula: Novi dio obale omogućit će dolazak više brodova


Lučka uprava Pula još je prije gotovo osam godina započela uređenje te gradnju nove obale na lokaciji sjeverno od gata Rijeka. Ovisno o sredstvima s kojima su tijekom svih tih godina raspolagali, takva je bila i dinamika same gradnje. Znajući da dužni metar obale stoji gotovo 100-tinjak tisuća kuna, do ovog su trenutka u gradnju, i sve ostale popratne radove, uključujući i postavljanje kamena na obalni zid te bitve, utrošili gotovo 10-ak milijuna kuna.

Novih stotinjak metara obale

- Ta su sredstva, uz naravno naša investirana, tijekom svih tih godina omogućavali, odnosno, sufinancirali Grad Pula, Istarska županija, te resorno Ministarstvo. Trenutne radove, koji su vrijedni oko 5 milijuna kuna, i koji su pri završetku, obavlja tvrtka TGT-Adriatic, koja je na javnom natječaju odabrana kao najpovoljnija a završetkom tih radova. Njima ćemo dobiti, ukupno gledajući čitavu gradnju obavljenu do sada, stotinjak metara nove obale od gata Rijeka do platoa suhog veza, kažu nam iz Lučke uprave Pula.

Znajući da je gat Rijeka do sada bilo jedino mjesto, praktički jedina obala unutar luke Pula namijenjena za prihvat brodova, kako na kružnom putovanju, tako i u linijskoj plovidbi, gradnjom novog dijela obale pulska Lučka uprava omogućit će i osigurati dolazak većeg broja brodova, a samim time i veći dolazak putnika, u Pulu na putovanjima spomenutog karaktera.

- U daljnjim planovima Lučke uprave Pula, a samim time i jedinica lokalne samouprave, odnosno Grada Pule, je daljnja gradnja obale prema komunalnoj lučici Mandrač, a za što je već uz pomoć Istarske Županije i Agencije za upravljanje državnom imovinom, odrađen i prvi dio posla u kojemu je kamenje sa iskopa kod gradnje nove bolnice, osigurano za nasipavanje obale kao preduvjet za daljnju gradnju. Ujedno, uskoro bi trebali započeti i nastavak gradnje nove obale na južnoj strani u dužini od 40-ak metara, te zajedno s tim potezom gradnja i narednih 30-ak metara od platoa prema komunalnom dijelu luke Mandrač, zaključuju iz pulske Lučke uprave. (Goran ROJNIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter