Pula: Nove cijene vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova cijena vodnih usluga, koja se primjenjuje od 1. travnja, a do koje je došlo zbog uskladivanja s novom zakonskom regulativom, predstavljena je u utorak pulskoj u komunalnoj palaci. Iako je pocetkom godine zbog tog uskladivanja najavljena mogucnost poskupljenja vode, celni ljudi pulskog Vodovoda i Grada uvjeravaju da ce cijena vode za vecinu gradana Pule biti zapravo manja.

Novost je, kako je pojasnio procelnik gradskog Odjela za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat, što se sada cijena vode dijeli na fiksni i varijabilni dio. Fiksnim ce se pokrivati takozvani hladni pogon poslovanja, a varijabilni pokriva cijenu vode koja se troši tijekom cijele godine.

- Fiksna naknada, prema novom cjeniku, iznosi šest kuna za domacinstvo i 12 kuna za gospodarstvo. Varijabilni dio naknade za kucanstva iznosi 4,95 kuna, odnosno 11,41 kunu za gospodarstvo, rekao je direktor Vodovoda Darko Višnjic i pojasnio da se fiksni dio odnosi na prikljucak vode, a varijabilni na kubike. Navedene cijene su bez PDV-a.



Pojašnjavajuci što fiksni i varijabilni dio znaci u konkretnom primjeru, Višnjic je rekao da ce odsad, primjerice, vlasnik vikendice placati fiksnu naknadu citavu godinu plus stvarnu potrošnju vode, a ne kao dosad, kada se placala samo potrošena voda.

- Uskladivanjem sa zakonskom regulativom Vodovodu ce se prihodovna strana smanjiti za 1,9 milijuna kuna, no taj ce se gubitak sanirati kroz racionalizaciju poslovanja i štednju. Na koji cemo nacin to uciniti, pitajte me na kraju godine, kazao je.

Zbog uskladivanja s novom zakonskom regulativom, gubitak ce generirati i pulska Herculanea, i to manjak od 1,8 milijuna kuna. I oni ce, kako je rekao direktor Igor Stari, manjak nadoknaditi kroz racionalizaciju poslovanja i štednju.

Stari je objasnio da je zbog nove regulative trebalo uskladiti i cijene odvodnje te procišcavanja vode pa ce tako domacinstva fiksni dio placati cetiri kune, odnosno osam za gospodarstvo, dok ce varijabilni dio iznositi 1,66 za domacinstva te 2,04 kune za gospodarstvo.

Predstavljena je još jedna novost, a to je uvodenje kategorije za socijalno ugrožene gradane, kojima ce cijena usluga biti 40 posto manja, odnosno obracunavat ce im se cijena od 2,8 kuna po kubiku.

- Svjesni smo teške gospodarske situacije u kojoj živimo stoga smo odbili zahtjev Vodovoda i Herculanee za poskupljenje vodnih usluga bez obzira na to što ce, kako je receno, generirati gubitke, rekao je Prhat i napomenuo da vjeruje da ce obje tvrtke, kako su i najavile, gubitke nadoknaditi kroz racionalnije poslovanje i uštede.


Podijeli: Facebook Twiter