Pula: Nova kadroviranja u državnim ustanovama

Darko Komšo i Alka Starac - oboje su se javili na natječaj za čelnog čovjeka Arheološkog muzeja Istre (arhiva)
Darko Komšo i Alka Starac - oboje su se javili na natječaj za čelnog čovjeka Arheološkog muzeja Istre (arhiva)

Ovih dana Vlada je dužnosti v. d. predstojnika Državne uprave u Istarskoj županiji razriješila Mladena Tomljanovića i na njegovo mjesto postavila Draženka Janjuševića, koji je bio nositelj liste koalicije SDP-IDS na zadnjim izborima za Mjesni odbor Nove Verude.

Također, zatvorom u Puli do konca prosinca upravljao je Tihomir Marović, koji je potom zamijenio umirovljenog upravitelja Kaznionice u Valturi Vladu Ercega, a na mjesto upravitelja pulskog zatvora imenovan je pak Ener Radolović. Dio je to rošada koje se ovih dana događaju u institucijama u Istri, točnije u Puli.

Činjenica je da nova državna vlast ozbiljno kadrovira u svim županijama, pa i u Istri. Nakon carine, PU istarske, Centra za socijalnu skrb i Porezne uprave, na red su došli Ured Državne uprave i pravosudne institucije, a, kako saznajemo, promjene na čelnim mjestima predstoje u Arheološkom muzeju Istre, Zavodu za mirovinsko osiguranje i Zavodu za zapošljavanje.

Na čelu AMI-ja protekli mandat odradio je Darko Komšo te, zajedno sa svojim timom, realizirao mnoge dobre i prepoznatljive stvari. Pogotovo se to odnosi na renoviranje prostora i otvaranje muzejsko-galerijskog prostora Sveta srca, nove pulske iznimno posjećene lokacije koja iz dana u dan dobiva sjajne kritike javnosti. Realizirao je i projekt "Pula podzemni grad" kroz "Zero strasse", odnosno tunelska skloništa Kaštela otvorio javnosti i turistima. U svom mandatu približio je arheologiju javnosti, a neosporno je i da je pod njegovim vodstvom napravljen ogroman iskorak u komunikaciji i suradnji s gradskim institucijama, što je doprinijelo boljem ostvarivanju raznih projekata.

Po neslužbenim informacijama, na njegovo bi mjesto trebala doći dr. sc. Alka Starac, voditeljica brojnih arheoloških iskapanja, od Foruma do gradilišta u Kandlerovoj ulici, na mjestu nesuđene garažne kuće, koja se, pak, na zadnjim izborima za Mjesni odbor Sv. Polikarp-Sisplac također nalazila na koalicijskoj listi SDP-IDS.

Kako saznajemo od Komše, i on i Starac javili su se na javni natječaj, a tko će od njih dvoje u konačnici biti izabran trebalo bi biti poznato već ovog tjedna.

Smjena se, po kuloarskim pričama, može očekivati i na čelu pulskog HZMO-a, gdje je u tijeku kalkuliranje kome povjeriti novi mandat predstojnika. Po istim izvorima, SDP i na ovu funkciju namjerava postaviti svoj kadar.

S obzirom da je pulska područna služba HZMO-a pretvorena u područni ured, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava provjerili smo jesu li točne informacije da se isto sprema Zavodu za zapošljavanje, gdje je također, već dva mjeseca, u tijeku izbor pročelnika nakon odlaska Marka Maršića u mirovinu i imenovanja Tanje Lorencin Matić vršiteljicom dužnosti. Od glasnogovornika Ministarstva Krunoslava Vidića dobili smo odgovor da će u Puli i dalje biti područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i da će obavljati sve poslove iz svoje nadležnosti.

Na pitanje o izboru čelnog čovjeka, Vidić kaže da su natječaj i selekcija kandidata za predstojnike područnih ureda u tijeku. Iako smo u više navrata pokušavali saznati tko se sve javio na natječaj, nismo uspjeli, no i dalje su vrlo glasna nagađanja da bi to mogla biti Silvija Hrelja, iz Odjela za društvene djelatnosti Grada Pule, inače supruga predsjednika HSU-a Silvana Hrelje. Iako je sama poricala da se i javila na taj natječaj, vrijeme će pokazati jesu li kuloari bili u pravu. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter