Pula nosi atribut antifašistickog grada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Smrt fašizmu - sloboda narodu", zakljucio je svoje obracanje okupljenima na Narodnom trgu nadomak pulske tržnice Livio Blaškovic, predsjednik pulske Udruge antifašistickih boraca i antifašista, na pocetku dvodnevnog obilježavanja Dana antifašisticke borbe i 70. obljetnice ustanka protiv fašizma u Hrvatskoj.

Ovogodišnje obilježavanje najznacajnijeg praznika antifašista prvi je put, uz uobicajeno polaganje vijenaca na spomenike i obilježja palim borcima zakazano za srijedu, prošireno i kulturno-umjetnickim programom na Narodnom trgu te druženjem s gradanima.

Vec od ranih jutarnjih sati pulski puhacki orkestar zabavljao je okupljene i prolaznike koracnicama i partizanskim borbenim pjesmama, a izvedba je nerijetko završavala velikim pljeskom, baš kao i nastup KUD-a Lino Mariani, nakon cega su se organizatori, predstavnici Udruge antifašista i Grada kao pokrovitelja manifestacije, obratili okupljenim gradanima.

Dogradonacelnik Fabrizio Radin istaknuo je da nema demokracije bez uvažavanja antifašisticke tradicije kojom se Pula ponosi, dok je Blaškovic, uz neizostavno "drugarice i drugovi", okupljene kratko podsjetio na povijest antifašizma na ovim prostorima, NOB-u i nepokorenom narodu Istre koji se odlucio za prikljucenje matici zemlji Hrvatskoj.

Naglasivši da je Pula grad koji je podnio velike žrtve u borbi protiv fašizma, predsjednik pulske udruge antifašista još je jednom ponosno istaknuo atribut antifašistickog grada.

Još "borbenijeg" duha bio je Tomislav Ravnic, potpredsjednik državnog Saveza antiašistickih boraca, koji je napomenuo da vrijednosti antifašisticke borbe ne mogu zasjeniti oni koji pišu noviju povijest i falsificiraju dogadaje.

- Želimo u Europu koja se odavno opredijelila za antifašizam, ali mi to ne provodimo u Hrvatskoj. Sretni smo zbog antifašistickog predsjednika države, ali ne i desne Vlade koja ne poštuje nacela antifašizma, istaknuo je Ravnic.

U nastavku je nastupio jazz kvartet uz pjesme Doris Drandic, a clanovi antifašisticke udruge gradanima su dijelili letke o radu i ciljevima udruge.

Sutra ujutro ce clanovi udruge i predstavnici Grada na spomen-obilježjima na Giardinima, u Titovom parku te na pulskom groblju polaganjem vijenaca odati pocast palim antifašistima. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter