Pula: Noćno divljanje u Zvonimirovom parku

Mladi uvertiru u "pravi" izlazak imaju u parkovima (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Mladi uvertiru u "pravi" izlazak imaju u parkovima (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Grupa stanara Kolodvorske ulice, nasuprot Parka kralja Zvonimira, nedavno je održala sastanak ne bi li se usuglasili o tomu što im je činiti da stanu na kraj sve učestalijem remećenju njihova noćnog mira. Naime, kako ističu, svakog vikenda noću, sve do jutra, u parku s druge strane ulice okupljaju se mladi; dolaze automobilima, puštaju glasnu glazbu te dernjavom i turiranjem vozila stvaraju nesnosnu buku. Zbog toga su, vele, u nekoliko navrata zvali policiju, koja bi ih rastjerala, ali sve bi se ponovilo već idućeg vikenda.

- Nije to ništa novo, godinama to traje. Čim kafići završe s radom oni se skupljaju u parku u 4, 5 ujutro. Ne zovem policiju jer više ne vjerujem ni u jednu državnu instituciju, kaže nam jedan od stanara zgrade na raskrižju Kolodvorske i Akvilejskog prilaza.

- Meni to ne smeta, to su mladi ljudi, ljubuju i igraju se u parku, što će drugo. Možda u Kolodvorskoj žive stariji ljudi pa im to smeta, ali treba razumjeti i mlade, kaže nam pak jedan stanar s Punte.

Treći naš sugovornik, iz Kolodvorske ulice, ističe da ne osjećaju svi stanari problem koji se javlja u ranim satima u parku. On živi na početku ulice i buku ne čuje.

Za mišljenje smo priupitali i jednog mlađeg sugrađanina, koji s vršnjacima odlazi u pulske parkove, što je, veli, postalo uobičajeno prije "pravog" izlaska.

- Sada je toga ipak manje, ljeto je završilo, mnogi su otišli na faks, počela je škola. Ali, ljeti je toga uistinu bilo puno. Kupimo piće u kioscima kod Arene i spustimo se u park na "zagrijavanje" prije izlaska. Najviše nas ima u Titovom parku jer je on i najveći te nema previše zgrada uokolo. Mi stariji smeće bacamo u kante, ali ovi nešto mlađi to još ne čine, zato i ima toliko papira i najlonskih vrećica. Boce ionako pred jutro pokupe sakupljači, ispričao nam je on.

Policija je prije nekoliko godina uspostavila službu kvartovskih policajaca, no oni ne rade noću pa u jutarnjim satima mogu tek popisati oštećenja.

- Imamo problem zbog devastiranja urbane opreme i uništavanja javnih površina. Činjenica je da Grad dosta ulaže u opremljenost, a dešavaju nam se ponašanja koja nisu primjerena. Rješavanje tog problema u ingerenciji je policije, ali građani prigovaraju Gradu, kaže pročelnik Damir Prhat iz pulskog Odjela za komunalni sustav i imovinu.

- Na mlade treba djelovati na sve moguće načine, edukacijom i represijom, ne bi li im se dalo do znanja da trebaju poštovati sve građane i imovinu. To je jednostavno kultura življenja, zaključio je Prhat. (piše Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter