Pula: Njemačka iskustva u gospodarenju otpadom

Javno-privatno partnerstvo nužno u gospodarenju otpada (J. PREKALJ)
Javno-privatno partnerstvo nužno u gospodarenju otpada (J. PREKALJ)

Iskustva njemačke pokrajine Saarlland u zbrinjavanju otpada i zaštiti okoliša bila su tema prezentacije za poduzetnike održane danas u prostorijama HGK-Županijske komore Pula koju su, zajedno s komorom, organizirali predstavnici njemačke agencije za prosperitet i tehnologiju ZPT Saarland. Voditelj udruženja za zbrinjavanje otpada Saarlanda Herbert Gisch kazao je da je ta pokrajina cjelokupni sustav gospodarenja otpadom gradila 30 godina te da Hrvatska ima ambiciozan plan i težak zadatak takav sustav izgraditi kroz deset godina.

Rekao je da su kroz to razdoblje uspjeli izgraditi dvije spalionice otpada, tri velika deponija i dva uređaja za iskorištavanje biootpada, a paralelno su zatvorena i sanirana sva stara odlagališta za što je ukupno utrošeno 450 milijuna eura. Naglasio je da za kvalitetno gospodarenje otpadom trebaju surađivati javni i privatni sektor, dok politiku treba ostaviti po strani.

Viša stručna savjetnica za međunarodne odnose u HGK-u Alida Perkov rekla je da suradnja Istre i Njemačke nije dovoljno iskorištena o čemu svjedoči i svega pet posto robne razmjene.

- Najviše robne razmjene odnosi se na cement, tehničku robu od stakla i duhanske proizvode, a potencijalnu suradnju vidimo na području stranih ulaganja, turizma i energetike, rekla je Perkov. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter