Pula: Nitko se ne javlja na telefon kod ginekologa

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

U našu se redakciju javila čitateljica iz Barbana koja nam se požalila da joj se danima nitko ne javlja na telefon ugovornog ginekologa u Puli. Kako nam je rekla, telefon zvoni, ali nitko ne diže slušalicu te se zapitala mora li potegnuti do Pule da bi se naručila, a potom još jednom kada bude morala na pregled, ili pak mora angažirati nekoga iz Pule da je ide upisati.

Zašto je to tako, može li se upisati putem telefona ili se doista mora pokucati na vrata ginekološke ordinacije upitali smo ravnatelja Istarskih domova zdravlja Antu Ivančića.

Kako nam je rekao ravnatelj Ivančić, ginekološke ordinacije mogu se dobiti i putem telefonskog poziva kadgod je to moguće tijekom radnog vremena i tijekom cijelog mjeseca.

- Postoje realne poteškoće u kojima četiri ginekološka tima rade. Prije svega, veliki broj pacijentica. Naime, prema standardu koji je propisalo Ministarstvo zdravlja, svaki ugovorni ginekolog ima od četiri i pol do devet tisuća žena. Tu je i problem prostorne skučenosti i neuvjetnosti prostora te rad sestara u disperziranim prostorijama. Primjerice, s jedne strane je trudnička ambulanta i prostor za steriliziranje materijala, s druge ordinacija, i to je ono što realno stvara poteškoće u radu i onemogućava sestrama da se jave na telefon, ističe dr. Ivančić.

Dodaje da u svakoj ordinaciji rade dva ginekologa u suprotnim smjenama, stoga jutarnja smjena mora žurno napuštati prostor da bi popodnevna počela raditi te takav način rada ograničava broj pregleda dnevno, a popodne često zaposlenici ostaju  prekovremeno da bi obavili veći obujam posla.

- U nekoliko smo navrata zatražili pomoć Grada u traženju prostora, ali za sada bezuspješno. Ginekološki tim čine ginekolog i jedna sestra, što je prema obujmu posla nedostatno, međutim Istarski domovi zdravlja nemaju mogućnost zaposliti veći broj sestara nego što je određeno ugovorom s HZZO-om. Od početka 2013. uključen je i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, koji iziskuje dodatno povećano administriranje i smanjuje dostupnost sestara i slobodnih termina za naručivanje žena za ginekološke preglede, kaže na kraju dr. Ivančić i dodaje da nastoje omogućiti pacijenticama telefonsko upisivanje koliko je realno moguće, ali mole za razumijevanje ako se sestra ne stigne svaki put javiti na telefon. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter