Pula: Nikada toliko napuštenih ljubimaca

Sve je više napuštenih životinja (M. ANGELINI)
Sve je više napuštenih životinja (M. ANGELINI)

Volonteri nekoliko pulskih udruga koje skrbe o napuštenim životinjama ne mogu "pokriti" potrebe za zbrinjavanjem svih životinja koje ovoga ljeta završavaju na cesti. Kako doznajemo od Sanje Čubrilo, predsjednice udruge Ruka šapi, nikada nije bilo ovoliko napuštenih mačića, a ovo je ljeto specifično i po tome što ima puno napuštenih legla pasa. Ostavljaju ih posvuda - u kutijama pored kontejnera, na šumskim puteljcima ili naprosto iskrcaju pored nečijeg dvorišta ili dućana.

- Svakoga dana primamo pozive za pet do deset napuštenih mačića. Budući da nemamo mjesta za sve, jer azil još nemamo, a svi se volonteri za njih skrbe u svojim domovima, odemo ih fotografirati da bismo ih stavili na Facebook i stranice naše udruge, da ih pokušamo i udomiti, no oni vrlo brzo nestaju bez traga, upozorava Čubrilo i dodaje da sumnja kako ih netko ubija jer napuštene mačke smetaju ugostiteljima, iznajmljivačima…

Navodi da bi ljudi trebali voditi brigu o svojim kućnim ljubimcima, ne napuštati ih, a ako ne žele legla, tada bi ih trebali sterilizirati i kastrirati. Napominje da svaku opravdanu sumnju za napuštanje prijavljuju veterinarskoj inspektorici. No, problem je, dodaje, manjak svjedoka, odnosno to što ljudi, iako prijavljuju zanemarivanje, ne žele pričati protiv svojih susjeda. Zato je i ovim putem pozvala sve ljude da se ne boje jer se svjedočanstvo može podnijeti pismenim putem, i to anonimno.

- Prije nekoliko dana pored kontejnera ostavljen je čak i sijamski mačić, a našoj je volonterki u dvorištu iskrcan mačić u novom transporteru, priča Čubrilo, pojašnjavajući da se vlasnik očito potrudio kupiti transporter, ali mu je životinja ubrzo dosadila ili je ubrzo shvatio da za nju nema vremena. Nedavno je, doznajemo, u Labinu u kutiju pored kontejnera napušten i mali maltezer, od tek nekoliko mjeseci, pun buha.

I Mira Banković koja nekoliko godina vodi Facebook stranicu  "Napuštene pulske duše" navodi da je napuštenih životinja previše, a volontera i privremenih smještaja premalo. Aktivisti s ove stranice vele nam da pokušavaju iz pulskog šinteraja spasiti i udomiti pse koji su blizu "isteka roka od 60 dana". Unatoč tome, veli nam, šinteraj je uvijek pun te je u njemu i sada 12 pasa koji traže vlasnike. (Piše Borka PETROVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter