Pula: Nezaposleni pohrlili na Sajam poslova

Brojni nezaposleni na štandovima su ostavljali svoje životopise (M. MIJOŠEK)
Brojni nezaposleni na štandovima su ostavljali svoje životopise (M. MIJOŠEK)

Šesti Sajam poslova u Istri, zamišljen kao mjesto susreta ponude i potražnje na tržištu rada, privukao je danas u pulski Dom hrvatskih branitelja poslodavce koji su tražili radnu snagu te nezaposlene koji su na sajam došli u potrazi za radnim mjestom. Na sajmu se ove godine predstavilo 50-ak poslodavaca, većinom iz velikih turističkih tvrtki, ali i privatnih poduzeća, brojne obrazovne ustanove koji nude programe osposobljavanja i usavršavanja, a prvi put i oni koji su se zaposlili na temelju programa za samozapošljavanje.

Brojnim okupljenima obratio se pulski gradonačelnik Boris Miletić poručivši mladima da ulažu u znanje i vještine kako bi bili konkurenti na tržištu rada.

- Za nova zapošljavanja neophodne su nove investicije, stoga apeliram da se hektari napuštenog zemljišta bivših vojnih zona što prije stave u funkciju, kako bi se gospodarstvo pokrenulo, a samim time i zapošljavanje, rekao je Miletić.

- Apsurdna je situacija da nikada nije bilo više obrazovanih ljudi, a da nikada nije bilo teže doći do posla, svoga svi moramo pomoći da se raznim mjerama pokrene gospodarstvo i zaposle mladi, rekao je župan Valter Flego.

Čast da sajam poslova proglasi otvorenim pripala je ministru rada i mirovinskoga sustava Mirandu Mrsiću koji se posebno osvrnuo na mjere aktivne politike zapošljavanje za mlade, one koje su okrenute turističkom sektoru te mjeri samozapošljavanja.

Na sajmu su se danas predstavljali i poslodavci-početnici koji su obrt ili tvrtku pokrenuli uz potpore za samozapošljavanje koje dodjeljuje Hrvatski zavod za zapošljavanje. Uz pomoć ove mjere svoj je obrt za proizvodnju čokolade i slastica VR Choco Art, koji uskoro otvara svoja vrata, predstavio i Puljanin Vili Radonić. Kako nam je naveo od Zavoda je dobio poticaj od 35 tisuća kuna, a u njega je uložio i nešto vlastitih sredstva. Njegove praline mogle su se degustirali i na štandu Pučkog otvorenog učilišta Pula, a koji nudi tečaj za čokolatijera koji će Radonić uskoro voditi.

Na štandovima poslodavaca, najveća je gužva bila na onima iz sektora turizma kojima su se ostavljali životopisi za rad u sezoni. Gužva je bila i na štandu pulskog Zavoda za zapošljavanje gdje su se nudile informacije o mogućnostima zapošljavanja u zemljama Europske unije. (Piše Borka PETROVIĆ; snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter