Pula: (Ne)uređena Ulica J. Crnobori muči stanare

Ulica ili bazen? (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)
Ulica ili bazen? (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

Već dva desetljeća problem (ne)uređene Ulice Jasne Crnobori u Valdebeku (kraj igrališta) muči njene stanare. Učestala plavljenja za njih su uobičajena, no zadnjih im je godina, zbog propalog asfalta čije su postavljanje sami financirali, te nedostatka infrastrukture, jednostavno prekipjelo.

Tijekom zime njihova je ulica bila potpuno raskopana zbog gradnje kolektora Pragrande-Dolinka. Stanari koji žive na kućnim brojevima od 42 do 99 ponadali su se da će po završetku tih radova njihova ulica napokon dobiti dugo očekivanu oborinsku odvodnju, rasvjetu i nogostup, no nažalost, ništa od toga. Naime, rečeno im je tek da će izvođač radova sporni dio ulice samo vratiti u prvobitno stanje i doista je tako učinjeno, ulica je asfaltirana. Utješno za njih tek su najave da će se po dovršetku kolektora stvoriti preduvjeti za rješavanje njihova problema s poplavljivanjem.

U više navrata ogorčeni stanari, a to imaju itekako razloga biti s obzirom da im je vrlo često bio onemogućen prilaz kućama, obraćali su se žalbama, peticijama, te se sastajali s odgovornima iz Mjesnog odbora i nadležnog gradskog odjela za komunalni sustav i imovinu. Tako im je još 2010. godine iz resornog upravnog odjela rečeno da izgradnja oborinske odvodnje na potezu od kućnog broja 99 do kućnog broja 42 tada nije u planu. Kao osnovni razlog neuređenja navodila se izgradnja budućeg odvodnog oborinskog kolektora (u nadležnosti Hrvatskih voda) koji je bio predviđen, između ostalih i kroz ulicu Jasne Crnobori. No, iz očitovanja se, pričaju stanari, ipak dalo naslutiti da će se nakon te gradnje stvoriti preduvjeti da se pristupi uređenju dijela ulice koji će se isto uključiti u prijedlog programa gradnje za slijedeće obračunsko razdoblje.

Stanari su naredne četiri godine nastavili živjeti u neuređenoj ulici bez ijednog rasvjetnog tijela, boreći se kod svake veće kiše s lokvama koje su onemogućavale pristup kućama, no uredno plaćajući račune za komunalnu naknadu i oborinsku odvodnju. U međuvremenu su u spornom dijelu ulice izgrađene dvije zgrade s 24 stana Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. - Školarci ne mogu samostalno izlaziti iz dvorišta i autobusom nastaviti put do škole, a sloj asfalta kojeg smo si sami financirali prije dvadesetak godina dodatno se uništio. Jedino što je dobro, bile su uredne intervencije gradskog poduzeća Herculanea čiji su djelatnici za većih kišnih dana i po nekoliko puta dnevno ispumpavali vodu pred kućama, pričaju nam stanari, koji su krajem 2013. godine pozvani na mjesni zbor građana kako bi im se prezentirala izgradnja odvodnog oborinskog kolektora planirana za siječanj 2014. godine.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter