Pula: Nenamjenski potrošen namjenski prihod

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

U izvješću o poslovanju Grada Pule za 2012. godinu Državni ured za reviziju je nedavno objavio da je dao 30 preporuka od kojih su 24 provedene, a šest tek djelomično, zbog čega su na koncu revizori dali uvjetno mišljenje o poslovanju Grada. Navode da po njihova dva naloga u Gradu nisu postupili te dodaju da dio prihoda od komunalne naknade nije utrošen za propisane namjene, a da pojedini postupci javne nabave nisu provedeni u skladu s propisima.

Pojašnjavaju da su revizijom obavljenom za 2011. godinu utvrđene nepravilnosti koje se odnose na utrošak dijela prihoda od komunalne naknade za propisane namjene te provođenje pojedinih postupaka javne nabave te da su ponovljene i u 2012. godini. Financijski najtežu nepravilnost od čak 10,3 milijuna kuna revizori su pronašli u nenamjenskom trošenju novca. Naveli su da je Grad ostvario 97,9 milijuna kuna prihoda koji imaju zakonom propisanu namjenu, ali su na kraju revizije utvrdili da su za tu namjenu utrošena 10,3 milijuna kuna manje, odnosno 87,6 milijuna.

Iz Grada su, pravdajući takvo postupanje, naveli revizorima da su odlukom o izvršavanju proračuna za 2013. utvrdili da se korištenje neutrošenih sredstava komunalne naknade prolongira za 2014. i 2015. To tumače time što iz nenamjenskih prihoda nisu mogli podmiriti sve dospjele obveze prema dobavljačima.

Revizori spočitavaju Gradu da nema datume ovjere nadzornog tijela i naručitelja gradnje za održavanje građevinskih objekata i izgradnju prometnica s komunalnom infrastrukturom u iznosu od dva milijuna kuna. Smatraju spornim što je Grad trgovačkom društvu u njihovom vlasništvu prenio 1,1 milijun kuna na temelju ugovora i naloga za isplatu uz koje nisu priloženi računi i obračuni za namjenski utrošak sredstava.

Mnogi rashodi, ukupne vrijednosti 1,19 milijuna kuna, evidentirani su u poslovnim knjigama za 2013., a odnose se na 2012. Revizori su utvrdili da nije proveden postupak javne nabave, u skladu s propisima, za nabavu dodatnih radova izgradnje fekalne kanalizacije u vrijednosti 290,5 tisuća kuna. (P. GREGOROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter