Pula nema problema sa zalihama krvi


Apeli koje Odjeli transfuziologije diljem Hrvatske, pogotovo u Slavoniji i Dalmaciji, odašilju u javnost kako bi osigurali dovoljno doza zaliha krvi u špici turističke sezone, mnoge su u Hrvatskoj zabrinuli. U Puli je takva situacija definitivno izbjegnuta, izvrsnom suradnjom odjela pulske Opće bolnice i Gradskog društva Crveni križ Pula koje organizira darovanje krvi, takva je situacija izbjegnuta. Štoviše, u potpunosti je pod kontrolom i nema nikakvom mjestu strahu da će zalihe krvi u Puli "presušiti", a sve zahvaljujući darovateljima koji znaju da svojim činom spašavaju život onima kojima je to najpotrebnije.

- Pula uopće nema problema sa zalihama krvi, u suradnji s Odjelom transfuziologije i darovateljima, Gradsko društvo Crveni križ je odradilo sve potrebno da osigura dovoljno zaliha. Redovnim darovanjem krvi pulskih darovatelja u zadnjih mjesec dana osigurano je 260 doza raznih krvnih grupa.

Riječ je o darovateljima koji i inače, svaka četiri mjeseca, mogu darovati krv, pojašnjava Jasna Vekić, ravnateljica Gradskog društva Crveni križ Pula. Prema evidenciji Gradskog društva Crveni križ u prvih šest mjeseci ove godine, do 31. lipnja ove godine, planiralo se 1.020 doza zaliha krvi, no, pulski darovatelji su osigurali dvjesto doza zaliha krvi više od plana.

Vekić ističe da se po traženju Odjela transfuziologije darivatelji zaista odmah javljaju osiguravaju tekućinu koja život znači. Višestruki darivatelji krvi, koji solidarno daruju svoju krv, smatraju se najsigurnijim izvorom potrebnih zaliha krvi (zbog redovitih kontrola krvi, zdravog načina života koja biraju kao i preuzimanjem odgovornosti za svoje zdravlje). U Gradskom društvu Crveni križ Pula višestruki darivatelji čine 85 posto svih darivatelja krvi.

Upravo velik broj pulskih darivatelja krvi, a time i dovoljan broj doza krvi u pričuvi, omogućava dobra organizacija okupljanja darivatelja krvi na načelima doborovoljnosti, besplatnosti, solidarnosti i anonimnosti. - Kada se, a to je obično turistička sezona, dogodi situacija za povećanom potrebom zaliha krvi, odnosno kada se utrostruči broj ljudi u gradu, Odjel transfuziologije nas kontaktira i naši građani odmah se jave za darivanje krvi. I to svaki put kad god treba. Unazad mjesec dana imali smo u pet navrata i hitnoću, odnosno pet apela za zalihama pojedinih krvnih grupa, koje su odmah riješene prema našoj listi evidencije i komunikaciji s darovateljima, govori ravnateljica pulskog Crvenog križa.

Ovakva organizacija osiguravanja dovoljno zaliha krvi u tijeku najveće potrebe, odnosno turističke sezone, omogućava bezbrižnost Puljana i gostiju. Prema medicinskim istraživanjima, ne postoji zamjena za krv i krvne pripravke kao lijeka za oboljele. Suvremene metode medicinskog liječenja temelje se na osiguranju dovoljnih količina krvi i krvnih pripravaka. Zamjenskih pripravaka za krv još uvijek nema. Jedino što preostaje je plemenit i human čin dobrovoljnog davanja krvi jer krv je lijek koji nije moguće proizvesti na umjetan način pa je jedini izvor tog lijeka čovjek, odnosno darivatelj krvi. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter