Pula: Nazorova gotova prije roka?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rekonstrukcija Nazorove ulice i izgradnja razdjelnog sustava oborinske odvodnje u punom su jeku. U duljini od 630 metara, od križanja s Mažuranicevom do Doma brace Ribar, izvode se radovi cija dinamika, unatoc kišnim danima, nadležne puni optimizmom da mogu okoncati projekt prije predvidenog roka, koji iznosi cetiri mjeseca.

- Neki radovi realizirani su i prije planiranog roka, mislim tu prije svega na sustav fekalne kanalizacije koji se užurbano radio da bismo što krace izazivali neugodnosti. I svi drugi radovi idu bolje od ocekivanog i ukoliko vremenske prilike dozvole, mogli bismo pozitivno iznenaditi gradane. Iako je trenutna preregulacija prometa najavljena do kraja veljace sljedece godine, moguce je da se ovaj projekt realizira puno prije. Cak oko Nove godine, optimisticno je najavio Damir Prhat, procelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Iako je svima jasno da je rješavanje oborinske odvodnje u ovom dijelu grada od velike važnosti da bi se izbjeglo plavljenje Trga Republike, upravo je promet najveca boljka okoncanja radova. Velike gužve, posebice pri dnu Radiceve ulice, u ranojutarnjim i poslijepodnevnim satima, gradanima su izazvale dodatne probleme u ionako problematicnom prometovanju gradom. Najveci uzrok tome je što u Marulicevoj ulici nije vraceno na snagu dvosmjerno prometovanje.

- Dugo su se lomila koplja oko Maruliceve ulice i presudila je cinjenica da je i prilikom uvodenja današnje regulacije prometa dolazilo do kriticnih situacija u kojima su vozaci vozili prema dotadašnjim navikama i ulazili u ulicu u nedozvoljenom smjeru. Buduci da je usvojeno jednosmjerno prometovanje tom ulicom, nismo željeli ponovno mijenjati regulaciju i dovoditi do kriticnih situacija. S druge strane, omogucili smo sitnim intervencijama prometovanje kroz šumicu, cime se barem donekle omogucila povezanost s Ulicom Marsovo polje, kaže Prhat.

Rekonstrukcija Nazorove ulice izvodi se prvenstveno zbog izgradnje razdjelnog sustava odvodnje, a dio tih voda bit ce usmjeren u kišne vrtove, koji ce apsorbirati vodu, a ujedno biti uredeni kao zelena površina. Rijec je o površinama koje ce se urediti kao plitke depresije s biljkama koje su sposobne opstati u uvjetima velikih oborina, ali i dugih perioda suša.

- Kišni vrtovi samo su jedan detalj novog pristupa rješavanju problema oborinskih voda, koje se tretiraju na mjestu nastajanja i raspršuju u mikrosustav koji je slican nedirnutoj prirodi. Voda se tako ne usmjerava iskljucivo u kolektore, gdje uslijed obilnih padalina i "uskih grla" dolazi do plavljenja odredenih podrucja grada. Ovakav integralni pristup rješavanju oborinske odvodnje svojevrsnim povratkom prirodi je presedan u Hrvatskoj pa ne cudi da je ovaj projekt pobudio pažnju strucnjaka iz ostalih hrvatskih gradova. Tako ce, primjerice, strucnjaci iz Rijeke uskoro doci vidjeti primjenu najnovijih tehnoloških dostignuca, zakljucuje Prhat.

Projekt kompletne rekonstrukcije Nazorove ulice vrijedan je oko pet milijuna kuna, a ukljucuje izgradnju nove oborinske odvodnje, pretvaranje dosadašnjeg mješovitog sustava u fekalni te izgradnju ili rekonstrukciju svih podzemnih kanalizacijskih, vodovodnih, plinskih, elektricnih i telefonskih instalacija.


Podijeli: Facebook Twiter