Pula najviše u državi izdvaja za subvencije poduzetnicima


U velikoj mandatnoj analizi izdvajanja gradova za poduzetnike, koju je obavio portal gradonačelnik.hr uoči lokalnih izbora, pokazalo se da je Pula najviše pomogla svojim poduzetnicima. Nakon što je Ministarstvo financija izašlo sa službenim podacima o izvršenju lokalnih proračuna za 2016. godinu, istraženo je kakva je situacija sa subvencijama poduzetnicima bila u prošloj godini, te je ustanovljeno da je najviše izdvojila Pula, jedini veliki grad u top deset te jedini grad s izdvajanjem većim od tri posto. Pula je prva i kada se gleda pro capita kriterij, za poticaje poduzetnicima izdvojila je 154 kune po stanovniku, 30 kuna više od drugoplasiranog Buzeta (126 kuna po stanovniku).

Jedini s izdvajanjem većim od tri posto

Kako gradska uprava ističe u posljednje vrijeme, a nakon nedavnih analiza Fine, Pula je u današnje vrijeme prvi grad u Hrvatskoj po broju poduzetnika, i prvi grad kad je riječ o davanjima za poduzetnike što je rezultat kontinuiranog, dugogodišnjeg rada i ulaganja Grada u razvoj poduzetništva.

- Kao Grad, činimo apsolutno sve kako bismo stvorili pozitivnu i poticajnu poduzetničku klimu, a s druge strane našim poduzetnicima olakšali poslovanje. Grad Pula provodi brojne poticajne mjere te je osigurao olakšice za razvoj gospodarskog i poduzetničkog sektora, poput manjih komunalnih doprinosa i subvencioniranja kamata za odobrene kredite, komentirao je pulski gradonačelnik Boris Miletić te dodao da s ciljem bržeg i lakšeg razvoja poduzetništva, Grad Pula nudi potpore za novoosnovane tvrtke, poput poticaja za zapošljavanje i samozapošljavanje, sufinancira nabavku nove opreme i uvođenje inovacija u proizvodnju, ulaže u standarde kvalitete, kao i potpore za pripremu kandidiranja EU projekata i nastupa na međunarodnim sajmovima.

Nadalje, navodi Miletić, financira se i organizacija manifestacija seminarsko-edukativnog tipa, razni sajmovi, na kojima se poduzetnici imaju priliku istaknuti, te se daju potpore iz programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju. Pored toga Istarska razvojna agencija (IDA) pomaže poduzetnicima putem poduzetničkog inkubatora, kroz koji je dosad prošlo već 50-ak start-up poduzeća, povoljnih poduzetničkih kredita, EU projekata i slično pa je tako samo u proteklom periodu za poduzetnike, kroz razne programe, mjere i EU projekte Grada Pule i Istarske razvojne agencije plasirano preko 528 milijuna kuna.

- Moram svakako istaknuti i činjenicu da je urbano područje Pule, u sklopu ITU mehanizma Europske unije, osiguralo bespovratnih 229 milijuna kuna, koji će dodatno utjecati na društvenu, socijalnu i kulturnu dimenziju cijelog našeg područja. Jedan od deset strateških projekata za koje smo osigurali bespovratno financiranje je i "Co-Working Pula" s ciljem povećanja podrške pokretanju razvoja poduzetničkog poslovanja, ističe pulski gradonačelnik.

Iz gradske uprave, pak, posebno ističu da u Puli nema liste čekanja za upis djece u dječje vrtiće već je svakom djetetu (roditeljima), koje udovoljava uvjetima, mjesto osigurano. Usto, navode iz Grada Pule, financira se produženi boravak učenika u školama kako bi pomogli zaposlenim roditeljima, a preko brojnih udruga Grad sufinancira i čitav niz izvan nastavnih sportskih i kulturnih aktivnosti, koji su na raspolaganju mladima. Iz Grada navode i da pulsko Sveučilište Jurja Dobrile, kao i Visoka tehničko-poslovna škola Politehnika, sa svojim kvalitetnim studijskim programima, u Pulu privlače sve veći broj studenata, a zahvaljujući izgrađenom domu i menzi, Pula se pretvara u pravi studentski grad te sve to posljedično utječe na kvalitetu života u Puli.

Uz Pulu u Top 10 Buzet i Labin

- Pula je danas među najpoželjnijim gradovima za život i poslovanje u Hrvatskoj, nalazimo se među 100 najodrživijih destinacija svijeta, iz godine u godinu rušimo rekorde noćenja i posjećenosti, a pri tom je Istra jedina regija s pozitivnim migracijskim saldom. Sve navedeno, uz povećanu poduzetničku aktivnost kojoj svjedočimo, najbolji su pokazatelji da smo na dobrom putu, koji dugoročno svim našim stanovnicima donosi još bolju kvalitetu života u Puli, zaključio je Miletić, ne zaboravivši istaknuti zadovoljstvo što se, osim Pule, u TOP deset gradova po izdvajanju za poduzetnike po glavi stanovnika nalaze se Buzet i Labin što potvrđuje da jaku regiju čini jako gospodarstvo, a uloga jedinica lokalne samouprave je da maksimalno doprinose tom cilju. (G. ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter