Pula: Najljepše hrvatske poštanske marke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "20 godina putujemo svijetom", otvorena u utorak u pulskom Domu hrvatskih branitelja, predstavlja presjek najljepših hrvatskih maraka u 20 godina postojanja nezavisne države. Otvorila ju je Andrea Zavorovic, izvršna direktorica Uprave Hrvatske pošte, koja je napomenula da je prva hrvatska marka bila ona nazvana "Zracna pošta Zagreb - Dubrovnik".

- Ta je prva redovna marka Republike Hrvatske izdana 9. rujna 1991. godine, a zanimljivo je da je treca regularna marka izdana tri mjeseca kasnije i zove se "Zracna pošta Zagreb - Pula". Vrijednost poštanske marke nije lako odrediti jer se iz nje cita povijest jedne zemlje. Izložba kojom predstavljamo 20 godina hrvatskih maraka podijeljena je u 19 tema, a svi zainteresirani moci ce pogledati cak 825 maraka, kazala je Zavorovic.

Autor likovnog postava izložbe i njene tehnicke realizacije je Dražen Grubišic, dok je postav izložbe kao i tekst kataloga rad Rašeljke Bilic.

Teme koje su obradene na markama su: državnost i politicko-ideološka ikonografija, povijest, književnost, obrazovanje i pismenost, sakralnost, umjetnost, glazba, arhitektura i spomenicka baština, prirodne ljepote i turizam, svjetske teme, pošta i poštanske marke, društvena osviještenost, znanost i istraživanje, promet, industrija i komunikacije, flora i fauna, sport, djecji svijet, komercijalne marke i etnografska baština.

Hrvatske marke u DHB-u moguce je razgledati do 4. travnja. (B. VINCEK; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter