Pula: najbolje place u Vodovodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dobro je raditi u državnim službama, odnosno gradskim poduzecima. Place nisu loše, tko se jednom uglavi, vjerojatno ce na istom mjestu docekati i penziju.

Kolike su place u gradskim poduzecima, može se saznati iz njihovih godišnjih izvješca. Vec letimicnim pregledom jasno je da razlika ima. Daleko su najbolje placeni radnici Vodovoda, gdje je najniža prosjecna placa u 2008. godini za NKV radnika iznosila 4.750 kuna.

Koliko je bitno, ne ono što radiš, nego gdje radiš, može se zakljuciti iz toga što primjerice glavni knjigovoda u Castrumu s višom strucnom spremom dobiva cak petsto kuna manje nego cistacica u Vodovodu.

Inace, u Vodovodu su poslovi rasporedeni u osam skupina prema koeficijentu složenosti od 1 do 3,9, a postoji i kategorija "radnika s posebnim ovlaštenjima" u kojoj su zaposlene tri osobe s placom od gotovo 12 i pol tisuca kuna. Najviše njih, 104 radnika, spada u grupu s koeficijentom od 1,25 do 1,4 i ima placu oko pet i pol tisuca kuna. Za trecu i cetvrtu kategoriju poslova place iznose od šest do šest i pol tisuca kuna, dok radnici u šestoj grupi, u koju spadaju poslovi koji "zahtijevaju samostalnost i veci stupanj kreativnosti" imaju preko sedam i pol tisuca kuna.

Ostala poduzeca, neovisno o njihovom poslovanju, ne mogu se podiciti takvim placama. U Monte Giru, koji ima 34 zaposlenika, i to najviše NKV radnika, prosjecna neto placa u 2007. godini iznosila je 4.846 kuna, a lani 5.164 kune, odnosno bila je 14 kuna niža od prosjecne hrvatske place. Najveci osobni dohodak ima voditelj racunovodstva, gotovo osam tisuca kuna. Poslovi srednje strucne spreme (knjigovoda, blagajnik, administrator) placeni su od pet do šest tisuca kuna, dok NKV radnici (ukopnici) imaju 4.404 kune. Prosjecna placa cistacice na groblju lani je iznosila 3.147 kuna, cak 1.600 kuna manje nego ona cistacice u Vodovodu. Ovaj je posao najslabije placen u Pulaprometu gdje su spremacice dobivale samo 2.875 kuna.

U Herculanei, gdje radi 241 radnik, prosjecna neto placa iznosila je bez dodataka (božicnice, otpremnina za mirovinu) 5.015 kuna i bila za tri posto manja od prosjecne neto place u Hrvatskoj. Cistacica, vrtlarski radnik, pometaci (PKV, odnosno radnici prvog i drugog stupnja niže strucne spreme) imali su od 3.200 do 4.200 kuna, iznosac smeca 4.986 kuna, a radnik iz odjela kanalizacije 4.563 kune. Blagajnik i tajnica sa srednjom strucnom spremom dobivali su od pet do pet i pol tisuca kuna, radnici ekonomske struke s višom spremom oko šest tisuca, a referenti visoke strucne spreme sedam tisuca kuna. Glavni knjigovoda tog komunalnog poduzeca imao je više od šest tisuca kuna, voditelj racunovodstva 8.266, a rukovoditelji djelatnosti 9.338 kuna. Prema važecem kolektivnom ugovoru radnici imaju pravo i na dar u naravi od 400 kuna po radniku, regres od 2.500 kuna te dar za djecu do 15 godina od 600 kuna.

Tržnica ima 23 djelatnika, vecinom sa srednjom strucnom spremom. Njima se place krecu od cetiri i pol do pet tisuca kuna. Radnici više i visoke strucne spreme imaju nešto vece place, no samo u nekoliko slucajeva one za par stotina kuna prelaze šest tisuca.

Vozaci Pulaprometovih autobusa, njih 73, lani su primali 5.296 kuna, dok najmanje dobivaju tocioci goriva, prometnici, autoelekticari i autolimari. Nešto su bolje placeni glavni knjigovoda, tehnolog naplate sustava i voditelj zaštite na radu, njihove place vece su od pet, odnosno šest tisuca kuna.

Slicne su place i u Pula pakingu - 19 naplatnicara dobivali su 4.368 kuna. Kontrolori su pak imali prosjecnu neto placu od 5.740, a koordinatori na parkiralištu šest tisuca kuna.

Relativno male place imaju 15 djelatnika Castruma ciji se prihodi, osim direktorovog i voditelja racunovodstva, krecu od tri do cetiri tisuce kuna. U Luci Pula najslabije su placeni pomocni radnik u kuhinji, 3.737 kuna, i cetiri portira, dok su medu najbolje placenima voditelj špedicije s nešto više od šest tisuca te rukovoditelji koji imaju preko sedam tisuca kuna. Voditelj racunovodstva ima 8.343 kune.


Podijeli: Facebook Twiter