Pula najbolja u ostvarivanju prava nacionalnih manjina

Tihomir Brčina, Silvana Wruss, Fabrizio Radin i Marisa Slanina (N. LAZAREVIĆ)
Tihomir Brčina, Silvana Wruss, Fabrizio Radin i Marisa Slanina (N. LAZAREVIĆ)

U prostorijama Zajednice Talijana Pula, Circolu, predstavljen je dodatak aktivnosti EU projekta SAMPLE 2 (Strengthening the Administration for Minority People Leads to Equality) kojeg Grad Pula provodi s ciljem prijenosa dobre prakse za područje Republike Hrvatske i poboljšanja aktivnosti na području prava manjinskih skupina u Puli.

Učenje talijanskog

Nakon što je gradska uprava već odradila dvije grupe edukacije talijanskog jezika za svoje djelatnike dobila je dodatnu mogućnost korištenja novih deset tisuća eura za daljnje razvijanje projekta, odnosno dodatnu edukaciju djelatnika gradske uprave.

- Nakon što su dvije grupe djelatnika gradske uprave završili tečaj imamo mogućnost, zahvaljujući najboljim ocjenama, educirati dodatnih 12 djelatnika koji će pohađati 70 sati tečaja pod ravnanjem profesorica Silvane Wruss i Marise Slanina. Riječ je o djelatnicima gradske uprave koji najviše komuniciraju sa strankama. Usto, osnovat ćemo koordinaciju vijeća svih nacionalnih manjina na području Pule te organizirati Dane otvorenih vrata vijeća, udruga i kulturnih društava nacionalnih manjina Pule, predstavili su na konferenciji za novinare dogradonačelnik Fabrizio Radin i koordinator projekta Tihomir Brčina.

Puli visoka ocjena

Projekt SAMPLE 2 zajednički je projekt Europske unije i Vijeća Europe koji je fokusiran na poboljšanje ostvarivanja prava manjina na raznim razinama vlasti u jugoistočnoj Europi na temelju standarda Vijeća Europe u ovoj oblasti, a posebice na temelju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina i Europske povelje za regionalne i manjinske jezike koje je i Hrvatska ratificirala.

Na prošlotjednom sastanku partnera s područja bivše države Pula je jednoglasno ocijenjena najboljom ocjenom u konkurenciji hrvatskih partnera te je zahvaljujući tome dobila novih deset tisuća eura na korištenje.

- Naravno da smo zadovoljni što smo najbolji unutar Hrvatske u ostvarivanju prava nacionalnih manjina. Istaknuti smo kao primjer dobre prakse. Između propisanih prava na papiru i u stvarnosti još uvijek je mala razlika, ali ćemo poduzeti sve da je učinimo još manjom, poručio je dogradonačelnik Radin.

Profesorice Wruss i Slanina iz pulske podružnice udruge za promicanje talijanskog jezika i kulture "Dante Alighieri", pojasnile su da su izrazito zadovoljne već odrađenim tečajevima s prijašnjim grupama gradskih djelatnika, gdje se osim same literature učila i sama terminologija za rad u javnoj upravi, a nakon završenog tečaja polaznici su dobili i diplome. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter