Pula: Najbolja rješenja za Trg kralja Tomislava

Prva nagrada na natječaju za idejno rješenje uređenja Trga kralja Tomislava - Studio BF
Prva nagrada na natječaju za idejno rješenje uređenja Trga kralja Tomislava - Studio BF

Najbolje rješenje za uređenje Trga kralja Tomislava na Verudi u Puli, kao što je već poznato, izradio je zagrebački Studio BF Zorana Boševskog i Borisa Fiolića.

Od prekosutra će svi zainteresirani moći u MMC-u Luka od 19 sati, pogledati šest od sedam pristiglih radova. Natječaj su proveli Grad Pula i Društvo arhitekata Istre (DAI), a odluku donio Ocjenjivački sud u sastavu: predsjednik Dražen Juračić, Eligio Legović, Leonid Zuban, Lorna Zimolo, Damir Prhat i Tatjana Mandić Bulić.

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj tim povodom resorni pročelnik Damir Prhat i predsjednik DAI-ja Leonid Zuban istaknuli su da je uoči raspisivanja javnog natječaja analiziran prostor obuhvata uređenja i anketirani stanovnici Mjesnog odbora Veruda.

Zuban je istaknuo da odabranim rješenjem proces nije zgotovljen već je stvorena podloga da se trg može urediti kroz više faza, s obzirom da je projekt tehnički i financijski zahtjevan.

Ukupan trošak uređenja trga bit će poznat tek nakon izrade projektne dokumentacije, a kroz fazno uređenje vjeruje se da bi nekoliko poslovnih subjekata (Tržnica, Pula parking, Grad Pula, Istra) trebalo sudjelovati u financiranju određene faze projekta.

Nova tržnica, pak, bila bi na dvije razine s time da bi gornji dio bio u ravnini Tomasinijeve ulice, odnosno današnjeg parkirališta iznad tržnice. Sam tlocrt tržnice udvostručio bi se, a kako ističe Zuban, nova zgrada tržnice zamišljena je kao zatvorena s otvorenim površinama, pasažom i raznim sadržajima. (piše G. ROJNIĆ

VIŠE ČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter