Pula: Nagrade najboljim kreativcima i inovativcima

(A. KANCELAR)
(A. KANCELAR)

Najboljim hrvatskim kreativcima i inovativcima u gospodarstvu i kulturi u petak je u pulskom Domu hrvatskih branitelja dodijeljena Nagrada za kreativnost i inovativnost, kojom se u sklopu manifestacije Dani kreativnosti i inovativnosti odaje priznanje pojedincima, tvrtkama, organizacijama i jedinicama lokalne samouprave.

Nagrada se šestu godinu dodjeljuje pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i UNESCO-a, a prijavljene projekte ocjenjivao je stručni žiri iz raznih grana gospodarstva, kulture i znanosti. Svečanost dodjele u petak su otvorili predsjednica Mreže za razvoj i kreativnost Ivana Nikolić Popović i pulski gradonačelnik Boris Miletić, prošlogodišnji dobitnik nagrade u kategoriji Kreativni i inovativni razvojni program jedinica samouprave – gradovi. Program su upotpunila zanimljiva predavanja makrobiotičkog stručnjaka Zlatka Pejića i popularnog fizičara i izumitelja Davora Pavune te nastup grupe Nola.    

Nagrade u obliku plakete i poklon paketa dodijeljene su u devet kategorija, u kojima su bila nominirana po tri uspješna programa, projekta ili proizvoda. Najboljim kreativnim i inovativnim proizvodnim programom ili proizvodom proglašeno je „Adriatic sport ultra termo rublje“ tvrtke Galeb d.d., a nagradu za najkreativnijeg i najinovativnijeg menadžera dobio je Mate Rimac, 24-godišnji osnivač i direktor tvrtke Rimac automobili d.o.o. koja se bavi proizvodnjom svjetski poznatih električnih automobila. Grad Čakovec s projektom „Generation next at work“, kojim se nastoji potaknuti zapošljavanje mladih, proglašen je pobjednikom u kategoriji Kreativnog i inovativnog razvojnog programa jedinica samouprave – gradovi. Manifestacija „Arena Ice Fever Pula MMXII“, koja je u pulsku Arenu prošle godine privukla turiste iz cijelog svijeta, dobila je nagradu za Kreativni i inovativni turistički projekt ili proizvod.

Nagradu za najkreativniji i najinovativniji kulturni i umjetnički projekt ili program dobilo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika za organizaciju Sajma nekonvencionalnih umjetničkih predmeta „artOmat“. Tvrtka Keira d.o.o. s proizvodom „Keira kantice“ za zalijevanje biljaka, koji karakterizira specifičan izgled te se zbog svoje praktičnosti izvozi u brojne svjetske zemlje, dobila je nagradu u kategoriji Kreativnog i inovativnog projekta ili programa kreativne industrije. Komunalno društvo Črnika d.d. u partnerstvu s tvrtkom Promix d.o.o. s projektom „Eko bin i zaštita plaža od onečišćenja sitnim otpadom“ dobitnici su nagrade u kategoriji Kreativni i inovativni projekt održivog razvoja.

Nagrada za Kreativni i inovativni edukacijski program uručena je medijskoj grupaciji Styria Hrvatska i projektu „Styria School“ koji omogućava studentima stjecanje novih znanja o poduzetništvu i medijima. Najboljim Kreativnim i inovativnim projektom društvene odgovornosti proglašen je projekt medija 24 sata pod nazivom „Mršavimo zajedno“ koji je brojnim anonimnim i poznatim Hrvatima pomogao u zdravom i uravnoteženom mršavljenju.

Projektu Osjeti Pulu pulskog sveučilišta 10 tisuća kuna

U petak je u Domu Hrvatskih branitelja prvi put dodijeljena nagrada „Pametno rješenje za pametnu Pulu“ čiji je dobitnik Odjel za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković“ Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli s projektom „Osjeti Pulu“. Nagradu u obliku čeka od 10 tisuća kuna studentima je uručio pulski gradonačelnik Boris Miletić.

- Na natječaj se prijavilo 28 projekata i ovim putem bih im svima zahvalio. Čestitam dobitnicima, asistentu Ivici Petriniću i studentima. U Gradu Puli potrudit ćemo se realizirati i ostale projekte koji su se prijavili na natječaj, rekao je Miletić.

Natječaj je Mreža za razvoj i kreativnost pokrenula u partnerstvu s Gradom Pulom, a u užoj konkurenciji su, uz dobitnika, nominirani bili projekti „Pula na dlanu“ Convergent media group d.o.o. i „S.E.E.P. grada Pule“ Kazimira Berljavca. (Ana ŠIMIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter