Pula: Nadzorne kamere otkrivaju vandale

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Nedavno su na facebook stranici Grada Umaga osvanule fotografije uništavanja gradske imovine u novouređenom parku Humagum, a koje je snimila nadzorna kamera. Grad Umag je policiji, i drugim nadležnim institucijama, poslao kompletan video snimak, stoga iz Grada Umaga očekuju da će u kratkom roku biti poduzete odgovarajuće mjere. Umaška gradska uprava tvrdi da je javna objava snimki s nadzornih kamera čin kojim se želi upozoriti počinitelje da takvo ponašanje neće biti tolerirano.

Prevencija devastacije

S obzirom da Umag nije izoliran u takvoj devastaciji gradske imovine, te se u Puli nerijetko mogu vidjeti posljedice vandalizma nad gradskom imovinom, zanimalo nas je kako po pitanju javne objave vandalskog čina razmišljaju u pulskoj gradskoj upravi. Pogotovo s obzirom da je Grad Pula nadzorne kamere postavio na nekoliko lokacija u gradu.

- S ciljem povećanja sigurnosti građana i prevencije devastacije gradske imovine, kao i kontrole nad prometovanjem i parkiranjem vozila u starogradskoj jezgri, postavljeno je ukupno 13 kamera. U Ulici Sergijevaca postavljene su četiri kamere, u Kandlerovoj ulici dvije kamere, od kojih je jedna usmjerena prema Usponu konzula Istranina, a druga prema Forumu, te na Forumu pet kamera. Pored njih, Pula parking nadzire i upravlja s još 33 kamere. Četiri su kamere postavljene kod "stare tržnice" na Forumu, isto toliko ih je postavljeno na području oko pulske tržnice, te pet u Titovom parku. Sa deset kamera pokriveno je područje Karoline, dok tri kamere nadgledaju područje Castropole. Kamere su postavljene u Splitskoj i Kandlerovoj ulici te na Danteovom trgu, otkrili su nam iz Grada Pule.

Broj od 46 nadzornih kamera trebao bi, dakle, jamčiti otkrivanje počinitelja uništavanja gradske imovine. Stoga nas je zanimalo u koliko su navrata postavljene kamere pomogle da se otkriju vandali i da li i Grad Pula razmišlja da vandale "ulovljene" nadzornom kamerom kako uništavaju gradsku imovinu, odnosno fotografije ili snimke uništavanja, objavi na svojim stranicama ili stranicama društvenih mreža. Pogotovo s obzirom da javnost smatra da bi pod povećalom trebao biti Titov park s obzirom da se u njemu (a gdje će?) odvija noćni život mladih.

- Titov park je pod video nadzorom ukupno pet kamera, a Grad Pula redovito prijavljuje štete počinjene na objektima koje ima u vlasništvu i kojima gospodari. Na nadležnim je institucijama, prvenstveno policiji, da pronađe počinitelje i primjereno ih sankcionira, a zahvaljujući sustavu video nadzora u 15-ak slučajeva pronađene su osobe koje su počinile neki oblik štete, otkrili su nam iz gradske uprave.

Najpoznatiji primjer vandalizma zasigurno su uništavanje Slavoluka Sergijevaca kada su 2011. i 2013. godine, još uvijek nepoznati počinitelji, otkotrljavši kamene stupiće s Portarate oštetili Zlatna vrata, jedan od simbola Pule. Najgore od svega, vandali nikad nisu pronađeni, unatoč tome što je policija dobila nadzornu kameru postavljenu na zgradu iznad Tiska, koja je, međutim, odavno bila izvan funkcije. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter