Pula na udaru kiše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedjeljno poslijepodne i citav ponedjeljak u neugodnom ce sjecanju ostati vecini Puljana. Uz jaku grmljavinu, ogromne su se kolicine oborina spustile na gradsko podrucje. Rezultat - još jednom poplavljen grad i ogromni prometni problemi. Bez obzira na to što ovako jake kiše nisu svakodnevna pojava, njihov dolazak ipak nije sasvim neocekivan.

Posljednjih godina prava kišna sezona na ovom podrucju zapocinje upravo pocetkom studenoga. Jake kiše potraju citav mjesec, a nastavljaju se i tijekom prosinca. Prošle je godine u posljednja dva mjeseca u Puli palo više od 400 litara kiše, što je gotovo polovica godišnjih kolicina.



Prije godinu dana imali smo jednaku situaciju. Pocetak prošlogodišnjeg studenog bio je izuzetno kišovit, a sve je kulminiralo 13. studenog s jakim poplavama. Jake kiše su sve cešce, a za gradske bi vlasti jedan od prvenstvenih zadataka trebao biti rješavanje tog izazova, jer štete su sve vece, a njihovo saniranje sve teže i skuplje. Jakih pljuskova i obilnih oborina bilo je ovih dana na vecem dijelu jadranske obale, no nigdje tako puno i uz toliko jakih pljuskova kao u Puli.



Pula još uvijek nema svoju meteorološku stanicu te podaci o vremenu nisu uvijek dostupni na vrijeme. Vrijednosti koje se izmjere u stanici u Zracnoj luci cesto su potpuno razlicite i ne mogu biti reprezentativne za grad. Kiše ce u iducem periodu biti još, a s njom i novih problema. Do tada, srecom, slijedi period suhih i ugodnijih jesenskih dana. Kiša ce prestati, zapuhat ce umjerena bura, a i temperatura zraka postupno ce porasti. Period suhog i ugodnijeg vremena trebao bi potrajati do kraja tjedna, pa i veci dio iduceg.


Podijeli: Facebook Twiter