Pula: Na tržnici o sigurnosti djece u prometu

Djeca uče kako sigurno prijeći cestu (N. LAZAREVIĆ)
Djeca uče kako sigurno prijeći cestu (N. LAZAREVIĆ)

Kao i na svakom početku školske godine Hrvatski auto klub - Auto klub Rovinj Pula, u suradnji s PU istarskom, organizirali su akciju "Sigurno i vješto u prometu" za 600-tinjak pulskih prvašića i polaznika vrtića.

Na Narodnom trgu kod fontane nastavili s edukacijom o provođenju pojačanih mjera radi zaštite djece u prometu koje su započeli početkom školske godine, a u sklopu kojih policajci i gradski prometni redari budno prate događanja u prometu oko škola.

Mališane su učili kako sigurno prelaziti pješački prijelaz na raskrižjima sa semaforima, odnosno strpljivo čekati paljenje zelenog svijetla. Djecu su upoznali i s osnovnim pravilima ponašanja u prometu.

Naravno, najviše zanimanja izazvala su dva policijska motocikla koja su mnogi mališani "ispipali", a nerijetki i sjeli na njih.

- Kolnik se prelazi preko pješačkog prijelaza, najprije se pogleda lijevo pa desno, na semaforu čeka zeleno svjetlo za pješake, ne pretrčava se cesta i ne hoda uz rub pločnika, upute su koje su policijski službenici ponovili djeci.

U sklopu akcije tiskani su i leci namijenjeni vozačima gdje ih se upozorava da poštuju prometne znakove i propise, odnosno uspore vožnju kada se približavaju pješačkim prijelazima, pogotovo u blizini škola i vrtića, te paze na djecu koja hodaju uz cestu.

Policijski službenici i djelatnici HAK-a akciju će nastaviti edukacijskim predavanjima po školama, gdje će još jednom pulske mališane i roditelje upozoriti na sve opasnosti koje vrebaju u prometu prilikom njihovog dolaska i odlaska iz škole. Roditelje se u letku upozorava da poštuju propise jer ih djeca oponašaju. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter