Pula: Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o bolnici

Na tematskoj sjednici gradski vijećnici raspravljat će o pulskoj Općoj bolnici (D. ŠTIFANIĆ)
Na tematskoj sjednici gradski vijećnici raspravljat će o pulskoj Općoj bolnici (D. ŠTIFANIĆ)

U srijedu će se održati sjednica Gradskog vijeća s temom: "Razmatranje javno-zdravstvenog standarda u Gradu Puli te analiza stanja u Općoj bolnici Pula". Iako je početkom prosinca prošle godine gradonačelnik Boris Miletić odbio interpelaciju na istu temu Ladonjinog vijećnika Mauricija Licula, ovoga puta, kako se obrazlaže u uvodu, Opća bolnica izradila je analiza poslovanja s ciljem informiranja gradskih vijećnika i javnosti.

U priloženoj analizi poslovanja bolnice iznova su iskazani već poznati podaci o "minusu" pulske bolnice, te nenaplaćenom ostvarenom radu i pruženoj zdravstvenoj usluzi, kao i da je pulska bolnica, gledajući iste ili slične bolnice po Hrvatskoj, u velikoj mjeri zakinuta za financijska sredstva posljednjih godina.

U drugoj točki o kojoj će vijećnici raspravljati navodi se da Grad Pula u okviru javno-zdravstvenih aktivnosti za osiguravanje više razine sociozdravstvene zaštite i podržavanje programa vaninstitucionalne skrbi koje provode ustanove i udruge osigurava 663 tisuće kuna, dok kroz projekt Pula - zdravi grad osigurava 4,5 milijuna kuna.

Iz prvih sredstava pomažu se programi preventivne mamografije, dodatne zdravstvene njege, udruga u zdravstvu, unaprjeđenja mentalnog zdravlja i suzbijanje ovisnosti, kao mi programi Obiteljskog centra, Zavoda za javno zdravstvo i Opće bolnice. U okviru projekta Pula - zdrav grad sufinancira se Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda, Dom za starije i nemoćne "Alfredo Štiglić", Centar za oboljele od Alzheimerove demencije, Dom za psihičke bolesne odrasle osobe Vila Maria, Centru za rehabilitaciju Pula i Dnevnom centru za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula.

Usto se financiraju komunalne usluge i nadzor obaveznih mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, Zavod za hitnu medicinu, veterinarske mjere na području Pule, te djelatnost skloništa za životinje i udruge za zaštitu životinja.

Izvješće ove točke zaključuje se da je Grad implementirao HACCP sustav u 90 posto pulskih škola za što je uloženo 2,7 milijuna kuna, a sve skupa, navodi se, pokazuje da Grad osigurava sredstva za zdravstvenu zaštitu iznad standarda utvrđenim obaveznim zdravstvenim osiguranjem. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter