Pula: Na svježem su zraku i uce nove stvari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon niza tmurnih i kišovitih dana, ovaj je vikend osvanuo suncan i topao pa su mnogi gradani odlucili vrijeme provesti na otvorenom.

Upravo zbog toga, ali i u cilju promocije zdravlja i zdravog nacina života, Grad Pula je još od ožujka poceo organizirati program "Proljece u Šijanskoj šumi" koji gradanima na velikoj poljani nudi niz manifestacija i radionica koje se mogu održavati na otvorenom te su prilika za kvalitetno provodenje vremena. Programi ce trajati do 3. lipnja.



I ove je nedjelje organiziran niz dogadanja koja su privukla gradane, uglavnom obitelji s djecom koje su odlucile topao i suncan dan provesti na svježem zraku, a usput su nešto i naucili.

- Došli smo iskljucivo zbog likovnih radionica jer moja malena voli crtati. Smatram da je ovo dobra ideja, pogotovo jer se radi o jutarnjem programu jer je poslijepodne rezervirano za rucak i spavanje, rekla nam je Slavica Tobok Kandic, majka malene Nicole koju smo zatekli podno stabla u crtanju.



Likovne radionice održane su u organizaciji Društva likovnih umjetnika Istre, koje je za nedjelju pripremilo radionice u kojima su djeca mogla izraditi kolaž, a bio je predviden performans Pina Ivancica.

Puljani su se mogli okušati i u macevanju koje je organizirao porecki klub Špada. Najviše interesa pokazala su djeca, koju je zanimalo hoce li se klub otvoriti i u Puli. Iz Špade smo doznali da razmišljaju o tome.



Cist zrak, bogatstvo flore i faune, zašticene prirodne ljepote, uredene staze i dodatni sadržaji privukli su i obitelj Knezovic koju smo zatekli u igranju badmintona. Kazali su nam da su u Šijanskoj šumi gotovo svaki dan te da im je sada još bolje jer ima više sadržaja.

Mnogi su se u srcu poljane prepustili umirujucim pokretima thai chija, a oni koji vole nešto više kretanja vozili su se biciklima po stazama Šijanske šume.

Nedjeljni program ponudio je i predstavu Stefana u magicnoj šumi te radionice Zajednice tehnicke kulture "Lete rakete - raketno modelarstvo", a održana je i prezentacija capoeire.

Info dan o zaštiti požara

U sklopu medunarodnog projekta Protect, a u organizaciji Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije, u nedjelju je u Šijanskoj šumi održan info dan s ciljem informiranja gradana svih dobnih skupina o važnosti zaštite od šumskih požara.

Slavko Brana iz javne ustanove Natura Histrica je održao predavanje o šumskim požarima u zašticenim podrucjima Istarske županije, a dijelili su se i dvojezicni promotivni leci, brošure i posteri.

Promotivni materijal, kao i predavanje, sadržavali su medu ostalim upute za loženje vatre na otvorenom prostoru i brojeve za dojavu u slucaju nekontroliranog širenja vatre. (N. SOFTIC, snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter