Pula: Na Saccorgiani do 800 turističkih postelja

Područje Saccorgiane trebat će u cijelosti komunalno opremiti (N. LAZAREVIĆ)
Područje Saccorgiane trebat će u cijelosti komunalno opremiti (N. LAZAREVIĆ)

Veliko iznenađenje izazvala je objava ministra turizma Veljka Ostojića da će država uskoro raspisati natječaj za pravo građenja na pulskoj lokaciji Saccorgiana, između Zlatnih stijena i Verudele. Ova je najava budućih ulaganja stigla s jedne od najvećih turističkih burzi na svijetu, londonskog World Travel Marketa, a resorni ministar Ostojić ondje je najavio da će se sljedećih tjedana, između ostalog, raspisati natječaj, osim za pulsku lokaciju Saccorgiana, i za Brijuni rivijeru, točnije lokaciju Pineta, te dubrovačke Kupare.

Po Ostojićevom pojašnjenju, za lokaciju Saccorgiana budućem investitoru zemljište se neće prodati, već dati pravo građenja na rok od 99 godina, a procjenjuje da bi vrijednost ove investicije bila oko 50 milijuna eura.

Ova je vijest uistinu iznenađenje jer se o projektu "Saccorgiana" ne zna apsolutno ništa i nitko o njemu dosad nije prozborio ni riječi. Stoga je jasno da je i javnost ostala iznenađena, barem oni sugovornici s kojima smo jučer razgovarali. To je, a što je potvrdio i gradonačelnik Boris Miletić, "prvi glas" i pulskoj gradskoj upravi. U međuvremenu se čuo s ministrom te saznao više o projektu.

- Razgovarao sam s ministrom Ostojićem i želim istaknuti da mi je drago da se na razini ministarstva počelo razmišljati da se državna imovina konačno stavi u funkciju. Mi smo još 2008. godine usvojili PPU i GUP u kojima je ta zona definirana kao T1, zona turističke namjene s mogućih 800 postelja. Naravno, treba pričekati ishod natječaja, ali važno je da se počelo ispravno razmišljati, komentirao je jučer gradonačelnik Miletić.

A na lokaciji - nema ničega, odnosno u potpunosti je građevinski neizgrađena. Radi se o 14 hektara zemljišta, koje je u cijelosti u vlasništvu države, a od čega je osam hektara građevinskog područja prostornim planom predviđeno kao turistička zona za gradnju objekata s ukupno 800 kreveta, što je uvršteno i u Plan smještajnih kapaciteta za Pulu do 2015. godine. Kapacitet je utvrđen i pulskim prostornim planom uređenja te Detaljnim planom uređenja Zlatne stijene - Stara Saccorgiana, kojima je u ovoj zoni predviđena ugostiteljsko-turistička namjena. Izmjenama GUP-a omogućit će se gradnja i kampa (T3), što će uvelike zaokružiti cjelinu turističkih sadržaja na ovom dijelu pulske obale. (pišu Goran ROJNIĆ i Sandra ZRINIĆ-TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter