Pula: Na rivi otkriveni ostaci antičkog broda

Otkriveni ostaci drvene građe - je li riječ o antičkom brodu? (D. ŠTIFANIĆ)
Otkriveni ostaci drvene građe - je li riječ o antičkom brodu? (D. ŠTIFANIĆ)

Tijekom radova u sklopu izgradnje obalnog kolektora u Puli, na dionici Flaciusove ulice na rivi, danas su pronađeni antički ostaci drvene građe zbog čega su radovi privremeno obustavljeni.

Na lokaciji u neposrednoj blizini zgrade pošte, u sektoru 3, započela su arheološka istraživanja koja će utvrditi o kakvom je materijalu riječ i iz kojeg doba datira, ali prema prvim saznanjima postoji mogućnost da je riječ o antičkom brodu, što bi bilo veliko arheološko otkriće.

Takva mogućnost doduše i ne čudi s obzirom na to da su u sektoru 1 i 2, gdje je već okončano polaganje cijevi obalnog kolektora kao i izrada novog armirano-betonskog kanala Pragrande, pronađeni drveni piloti nekadašnjeg antičkog mola. Arheolozi su ta otkrića snimili, dokumentirali i zaštitili, te razgradili u dijelu građevinske jame kako bi se položile cijevi obalnog kolektora i izgradio kanal Pragrande. Takva su otkrića očekivana na ovoj lokaciji i s obzirom na to da se nekada more protezalo sve do zgrade kazališta, odnosno, područje je u antičko vrijeme bilo svojevrsna lučica.

- Zaista sam oduševljen i zabrinut istovremeno. Ako je doista riječ o vrijednom arheološkom nalazu, tada možemo biti zadovoljni jer time na određeni način dodatno obogaćujemo povijesnu građu našeg grada i otvaramo nove mogućnosti njene valorizacije, komentirao je gradonačelnik Boris Miletić današnje arheološko otkriće. - S konzervatorima ćemo se dodatno konzultirati o načinu njegova očuvanja, poštujući stroga konzervatorska pravila i zakonske procedure. S druge strane, želim vjerovati da će se radovi u što je moguće bržem roku nastaviti, dodao je.

- Nije to nikakva "drama" za projekt izgradnje obalnog kolektora. Ima puno preostalog posla na projektu tako da obustavljeni građevinski radovi u trećem sektoru neće usporiti projekt. Posla ima napretek, a koliko će istraživanja na ovom arheološkom nalazu trajati, i hoće li uopće usporiti projekt obalnog kolektora, za sada je nemoguće predviđati, komentirao je direktor Herculanee Igor Stari.

Ovo otkriće, dodaje, neće smetati niti prometu, jer kada dionice na rivi i dijelu Flaciusove do zgrade pošte budu gotove, moći će se odvijati Anticovom ulicom, dakle oko same zgrade pošte. (G. ROJNIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter