Pula: Na radiologiji po dva aparata u ambulanti

Na kraju hodnika je šalter za hitne i bolničke pacijente (Duška PALIBRK)
Na kraju hodnika je šalter za hitne i bolničke pacijente (Duška PALIBRK)

Od prošlog tjedna radiološki je odjel pulske Opće bolnice preseljen u Mornaričku bolnicu na Verudi, gdje se sada obavljaju rendgenska, ultrazvučna i CT snimanja te mamografije. U krugu bolnice u Zagrebačkoj ulici ostala je denzintometrija, mjerenje gustoće kostiju, a aparat je smješten u zgradi dermatologije i od ponedjeljka nastavljaju redovan rad. Uz to, u prizemlju zgrade ginekologije je ambulanta za UZV abdomena koja radi svaki dan, te UZV limfnog statusa, samo ponedjeljkom popodne.

Glavni i hitni šalter

Glavni šalter za naručivanje i prijem pacijenata za sve radiološke pretrage postavljen je na samom ulazu u Mornaričku bolnicu, a ambulante su duž desnog hodnika, prije tzv. hitne radiologije koja je ovdje i prije bila, a namijenjena je hitnim i bolničkim pacijentima i ima vlastiti prijemni šalter. Pacijenti se još uhodavaju pa je puno upita i nesnalaženja - gdje je što, ali gužve nisu puno veće nego što smo navikli na staroj radiologiji. Ovdje se radiološki odjel morao stisnuti u puno manje prostora nego što su imali u matičnoj zgradi u Zagrebačkoj ulici, ali voditeljica Odjela dr. Vinka Kos kaže da se to neće odraziti na ritam rada s pacijentima, da se čekanja na pretrage neće odužiti.

- Zaostataka nemamo, a od idućeg tjedna, kad se u funkciju stavi i tamna komora, sve će se vratiti u redovan ritam. Prostor je značajno manji, ali smo uspjeli smjestiti sve aparate. U svaku ambulantu smo smjestili po dva aparata, s tim da je rad organiziran u obje smjene da jedni drugima ne smetaju, ne mogu istovremeno u ambulanti biti dva pacijenta. Imamo tri ultrazvučna uređaja koji pokrivaju više dijagnostika, od abdomena, dojke, doplera, limfnog statusa i drugog. Na dva rendgena snimaju se kosti i pluća, a još su tu dva CT-a, novi i stari, te jedan mamomat, kaže dr. Kos.

Upisi za UZV obavljaju se ponedjeljkom za limfni status, utorkom za osteoartikularni UZV, srijedom za UZV dojke i petkom za color doppler.

Manje RTG-a kostiju

U novom prostoru nemaju, međutim, uvjeta za dijaskopiju - rendgen probavnog trakta, pa se ta pretraga neće ni obavljati. Zahtjeva za dijaskopijom više ni nema toliko, pojašnjava dr. Kos, budući da su tu ulogu preuzele gastroskopija i kolonoskopija. Osim toga, smanjit će se broj rendgenskih snimki kostiju, na što se dosad nije niti čekalo, a sada će se ipak trebati naručivati. Za ultrazvuk dojke, za što su liste čekanja uvijek najduže, dr. Kos kaže da se mamografija obavi bez čekanja pa ako nalaz pokaže da postoji sumnja na nekakvu tvorbu, pacijentici se odmah napravi ultrazvuk dojke. "Gužva je, ali moramo znati da je to prijelazni period i moramo se naviknuti na takav rad. Treba izdržati tih šest mjeseci pa će biti bolje", poručuje dr. Vinka Kos. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter