Pula na putu da ostvari povijesnih dva milijuna noćenja


Kao što se u cijeloj Hrvatskoj, pogotovo Istri, bilježe turistički rekordi, tako i Pula ostvaruje nevjerojatan rast turističkih brojki u odnosu na lani kada je godina bila rekordna. No, gotovo je sigurna činjenica da će Pula po prvi put u svojoj povijesti ostvariti ove godine dva milijuna noćenja, naime, samo neka viša sila može stati na put takvoj pretpostavci.

Čak 115 tisuća noćenja više

Kako su prezentirali gradonačelnik Boris Miletić i direktorica Turističke zajednice Pule Sanja Cinkopan Korotaj, do konca lipnja u Pulu je stiglo ove godine 109 tisuća gostiju, odnosno 26 tisuća više nego u isto vrijeme prošle godine, a ostvarili su 442 tisuće noćenja što je za 115 tisuća više nego u isto vrijeme lani.

- U prvoj polovici godine, u odnosu na rekordnu prošlu godinu, ostvarili smo 30 posto više dolazaka gostiju, i čak 35 posto više noćenja. Imamo čak 115 tisuća više noćenja nego lani u isto vrijeme i ako se ovakve brojke nastave lako je moguće da Pula po prvi put u povijesti dostigne dva milijuna noćenja, pogotovo ako se zna da smo lani ostvarili 1,8 milijuna noćenja. Svi sektori bilježe rast, hoteli 12 posto, apartmani 63 posto, privatni smještaj 25 posto, turistička naselja 200 posto, a hosteli 22 posto. Kada se zna da smo 2012. godine imali četiri tisuće ležajeva, a sada deset tisuća ležajeva i još 4,5 tisuće pomoćnih ležajeva, onda je jasno da su privatni iznajmljivači zaslužni za ovako snažan rast, rekla je u uvodu direktorica TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj.

Inače, lani je milijunto noćenje u Puli ostvareno 7. kolovoza, a s obzirom na dosadašnje povećanje u TZ-u se nadaju da bi se ono moglo dogoditi tjedan dana ranije. Iako je poznato da Nijemci najbrojniji gosti, zvuči nestvaran rast njihovih noćenja, čak 69 posto više u isto vrijeme lani, a slično se može reći i za goste iz Ujedinjenog kraljevstva koji su ostvarili 41 posto više noćenja nego u prvoj polovici prošle godine.

- Obično smo dolazak gostiju iz Engleske vezivali za festivale Outlook i Dimensions, međutim, sve više dolaze i van tog perioda što najbolje pokazuju njihove ovogodišnje brojke, odnosno činjenica da su ispred naših vjernih gostiju iz Italije. Posebno dobre brojke Pula je ostvarila u tek okončanom lipnju kada je ostvareno 83 tisuće više noćenja nego lani. Poklopili su se praznici, lijepo vrijeme, ali plod je ovo i ulaganja u promociju te razne manifestacije i koncerte. I svibanj je, s obzirom da su svi drugi bilježili minuse, bio dobar jer smo ostali na prošlogodišnjoj razini pa se može ustvrditi da je Pula uistinu postala prepoznatljiva city break destinacija, zaključila je direktorica TZ-a.

Gradonačelnik Miletić, prije svega, se zahvalio na ovakvim rezultatima svih turističkim djelatnicima, ali i sugrađanima, koji, kako je rekao, konstantno unaprjeđuju turističke sadržaje u gradu.

- Sve se veći broj naših ljudi bavi turizmom, nekad se nije moglo vidjeti goste s koferima po Forumu i Ulici Sergijevaca. Posebne pohvale idu Arena Hospitality Group (bivši Arenaturist), koji je značajno povećao kvalitetu smještaja uloživši značajna sredstva, ali i pulskoj Zračnoj luci koja ostvaruje velike pomake. To se sve odrazilo za povećan broj dolazaka i noćenja s velikim utjecajem na lokalno gospodarstvo. Do sada je od ugostitelja teško bilo čuti da je sezona dobra, ali ove godine gotovo svi oni potvrđuju zadovoljstvo sezonom. Ova godina iznova će, gotovo sigurno, biti rekordna, a za naše ljude to znače radna mjesta i prihode, komentirao je gradonačelnik Miletić.

Veći benefiti za pulsko gospodarstvo

Gradonačelnik je istaknuo da je jasno da će po Puli biti i gužvi kakve turizam sa sobom nosi, ali nosi puno veće benefite za pulsko gospodarstvo. Stoga je naglasio da Grad maksimalno podržava sve inicijative koje će pospješiti pulski turizam, jednako tako brojne manifestacije, a u Puli ih, rekao je, ima više od tisuću, a zbog nekih od njih u naš grad dolaze gosti, kao primjerice na nedjeljni koncert 2Cellos-a, zaključio je Miletić.

Ugostitelji uistinu prezadovoljni

A da su, kao što kaže gradonačelnik, ugostitelji itekako zadovoljni sezonom potvrđeno nam je i u jednom od brojnih ugostiteljskih objekata u Kandlerovoj ulici gdje nam vlasnici nisu skrivali zadovoljstvo sezonom.

- Stvarno je ove godine dobro. Nikad kao ove godine lipanj nije bio tako kvalitetan, toliko puno gostiju, toliko gostiju koji troše, obitelji s djecom, koje sjednu na terasu i ne dijele "čašu vode" već naručuju, potvrdili su nam pulski ugostitelji. (Goran ROJNIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter