Pula na olimpijadi mladih 2014. u Kini

Veleposlanstvo kineskog grada Nanjinga u pulskoj gradskoj palači (A. KANCELAR)
Veleposlanstvo kineskog grada Nanjinga u pulskoj gradskoj palači (A. KANCELAR)

Predstavnici Grada Pule i Arheološkog muzeja Istre ugostili su danas u komunalnoj palači izaslanstvo kineskog grada Nanjinga.

- U razgovoru s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem uočili smo da Pula i Nanjing imaju puno sličnosti, rekao je Zhang Bin, zamjenik direktora ureda za međunarodne odnose Nanjinga.

- Nanjing je kao i Pula stari grad čuven po svojim starinama i 2.400 godina staroj povijesti. U svjetskim razmjerima poznati smo po starom zidu, dok Pula ima svoju Arenu. I jedan i drugi grad poznati su po turizmu, a, naravno, dotaknuli smo se i kulturne suradnje odakle ćemo i krenuti. Naime, 2014. godine u našem se gradu organizira Druga svjetska omladinska olimpijada, a u istoj godini i svjetski čuveni sajam starih gradova. Na tom sajmu bit će prisutni stari gradovi s dugom i sjajnom poviješću, a mi smo danas službeno pozvali i Pulu da sudjeluje, rekao je Bin.

- Počašćen sam što ćemo 2014. godine sudjelovati na olimpijadi za mlade kao i na predstavljanju povijesnih gradova. Doduše, imamo i razlike jer primjerice Nanjing ima sedam i pol milijuna stanovnika, ali postoje i sličnosti, rekao je pulski gradonačelnik.

Kinezi će, kao organizatori, snositi sve troškove sudjelovanja na olimpijadi, čime su u Puli ostali ugodno iznenađeni. Na toj olimpijadi, kaže Miletić, sudjeluju mladi od 14 do 18 godina, u svim sportskim disciplinama kao i na pravo. U dijelu razgovora o kulturnoj suradnji, razgovaralo se o mogućnostima prezentacije kineske kulture u Areni u sklopu neke od manifestacija tijekom 2014. godine. Također, razgovaralo se i o ulaganju u pulsko gospodarstvo, odnosno u Zračnu luku, Uljanik, ali i područja bivših vojnih zona. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter