Pula: Na novim cestama biciklističke staze

Na novom kružnom toku ucrtani su prvi metri budućih bike staza (M. ANGELINI)
Na novom kružnom toku ucrtani su prvi metri budućih bike staza (M. ANGELINI)

"Pula je specifična i na zadanim dimenzijama prometnica, a tu mislim na one u starogradskoj jezgri, biciklistička staza jednostavno ne stane. Uostalom, biciklistički promet i nije baš idealan za Pulu koja je smještena na brežuljcima, iako se vidi da mnogo građana vožnju biciklom prakticira po obilaznici", rekao je gradonačelnik Boris Miletić prilikom posljednjeg druženja s novinarima na popularnoj 'kavi s gradonačelnikom', odgovarajući na pitanje kada će se u gradu iscrtati biciklističke staze, te zbog čega to nije učinjeno na jednosmjernoj rivi.

Upravo to što pulski biciklisti masovno koriste obilaznicu (i obalu) za rekreativnu vožnju, a može ih se sve više vidjeti i po gradskim ulicama te se gradskim čelnicima sve češće upućuju upiti kada će se po Puli konačno obilježiti biciklističke staze, Grad je osmislio glavnu biciklističku dionicu.

Ona će se, prema zamisli, protezati gradskim prstenom iz kojeg bi biciklisti potom trebali ići prema gradu. Ta bi se dionica trebala protezati od Vodnjana do Verudele.

- Jedan od naših elementarnih zahtjeva prilikom projektiranja rekonstrukcije, primjerice, Vodnjanske ceste, bilo je predviđanje biciklističke staze, a jednako je bilo i kod izgradnje četverotračne prometnice Šijana - Veli Vrh, potom novog kružnog toka na ulazu u grad u Šijani, te četverotračne dionice prema Stanciji Peličeti.

Biciklističke staze označit će se na nogostupima, odnosno, išli smo nauštrb zelenog pojasa koji će se smanjiti da bi se dobio prostor za biciklističku stazu, kaže Damir Prhat, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Pročelnik nadalje ističe i da će nova prometnica za Vallelungu, koja će biti nova poveznica grada s Velim Vrhom i Štinjanom, također imati biciklističku stazu, a jednako se planira i prilikom nastavka proširenja obilaznice prema raskrižju s Medulinskom cestom, odnosno prema Verudeli.

Prvi konkretni koraci vidljivi su na netom završenom novom kružnom toku na ulazu u grad. Prilikom puštanja u promet posljednjeg, petog izlaza/ulaza s rotora, onom prema Šijani (Kauflandu i Plodinama) uokolo su osvanuli označeni pješački prijelazi uz koje su iscrtani i biciklistički prijelazi, a koji će biti sastavni dio biciklističke dionice koju pročelnik Prhat najavljuje.

No, do označavanja cijele dužine staze biciklisti će i dalje voziti nogostupom obilaznice u oba smjera. (G. ROJNIĆ; snimio M. ANGELINI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter