Pula: Na Max Stoji niknut će trgovački centar na šest etaža

Bruto površina budućeg centra imat će 71.065 kvadrata (Arhiva)
Bruto površina budućeg centra imat će 71.065 kvadrata (Arhiva)

Prilikom pojašnjenja Programa komunalne izgradnje gradska uprava naglasila je da namjerava realizirati nekoliko kapitalnih projekata, pogotovo nastavak proširenja obilaznice, sredstvima koji će se prihodovati izgradnjom dvaju trgovačkih centra, na Kaštanjeru i kamenolomu Max Stoja, te hotela na Valkanama. I dok trgovački centar podno Kaštanjera uz obilaznicu samo što nije izgrađen, za onaj u zatvorenom kamenolomu Max, koji je eksploatiran od 1943. godine te se vapnenac koristio kao sirovina za proizvodnju cementa, a danas je visinske razlike 25 metara, još uvijek nema informacija. Ipak, posljednja sjednica Gradskog vijeća otkrila je da bi i ovaj projekt uskoro mogao ugledati svjetlo dana.

"Očekujem da nam investitor uskoro dostavi dokumentaciju, kako bi uostalom mogli obračunati i komunalni doprinos i naknadu, iz kojeg će se dijela financirati prilagođavanje prometnice prema budućem centru. Riječ je o raskrižju ulica Stoja i Valkane, a zbog zahtjevnog terena vjerojatno će biti potrebna denivelacija, te će se izgraditi prometnica prema centru.", rekao je tada Giordano Škuflić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu.

No, iz elaborata zaštite okoliša za zahvat izgradnje trgovačkog centra Max Stoja, vidljive su konture budućeg centra na Stoji. Naime, za tvrtku Trgovački centar Max Stoja d.o.o. čiji je direktor Stevan Muidža, s temeljnim kapitalom od osam milijuna kuna, naručila je elaborat od IPZ Uniprojekt TERRA d.o.o. Iz elaborata je vidljivo da će bruto površina budućeg centra imati 71.065 kvadrata, šest etaža, od čega dvije nadzemne od gornje granice kamenoloma.

Predviđeni sadržaji budućeg centra organizirani su u šest nadzemnih etaža ako se gleda od današnjeg podnožja kamenoloma. Trgovački sadržaji prostirat će se kroz tri etaže, od čega je predviđen i supermarket, dok će dvije etaže biti garažni prostor spojen rampama, a jedna je rezervirana za prostor tehnike. Predviđa se izgradnja građevine nepravilnog oblika vanjskih najisturenijih nadzemnih dimenzija oko 196/89 metara, s time da elementi fasade još izlaze iz navedenih gabarita. Lokacija kamenoloma omeđena je Ulicom Stoja na jugu te Ulicom Fižela na sjeveru. Inače, UPU Max Stoja maksimalna visina građevine je 37 metara kroz devet etaža.

Elaborat otkriva da je predviđena izgradnja novog kružnog toka na križanju ulica Stoja i Veruda, potom spojne ulice unutar lokacije između ulica Fižela i Stoja, te odvojka spojne ulice prema dostavi centra na dnu postojećeg kamenoloma. Prema potrebi će se rekonstruirati i dijelovi postojećih prometnica na koje se spajaju navedene nove prometnice. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter