Pula: Na listi za najam gradskih stanova 217 osoba

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

U redakciju nam se prošli tjedan javio jedan Puljanin koji već godinama živi u kamp-kućici na jednoj parceli na Kaštanjeru. No, kako je parcela nakon smrti majke pripala njegovoj sestri prošloga je tjedna s nje trebao biti deložiran. Uz riječi kako nema gdje otići te će postati beskućnik, požalio nam se I kako je već godinama treći na listi za gradski stan, no nikako da ga i dočeka. Tvrdi da se svima u Gradu obraćao za pomoć u traženju nužnog smještaja barem na nekoliko mjeseci, no nije naišao na razumijevanje.

Među ostalim, ustvrdio je da zna kako Grad ima nekoliko stanova koji su zapečaćeni i nitko ih ne koristi, poput stana u Flanatičkoj, u Ulici Konzula Istranina, ali do njih ne može iako mu hitno treba bilo kakav smještaj.

Ponukani ovom pričom upitali smo nadležne u Gradu Puli koliko je ljudi trenutno na listi za gradske stanove, koji su kriteriji za dolazak na listu, koliko se prosječno čeka za stan, koliko gradskih stanova Pula uopće ima, koliko je njih prazno i iz kojih razloga, koliko ih je bespravno useljenih, a koliko je gradskih stanova u zadnjih deset godina prodano.

Kako navode iz Grada Pule, na trenutno važećoj Listi prvenstva za davanje stanova u najam, utvrđenoj za period od 2013. do 2017. godine, nalazi se ukupno 217 osoba. Također, dodaju da je sama Lista formirana u skladu s kriterijima i mjerilima utvrđenim Odlukom Grada Pule o dodjeli stanova u najam. Da bi se uopće moglo doći na gradsku listu, građani moraju ispunjavati niz kriterija. Podnositelj zahtjeva i članovi domaćinstva moraju tako biti državljani Republike Hrvatske, moraju imati prebivalište na području Grada Pule, s tim da podnositelj zahtjeva mora imati prebivalište na području Grada Pule najmanje posljednjih deset godina bez prekida.

Nadalje, podnositelj zahtjeva i članovi domaćinstva ne smiju u vlasništvu imati stan ili kuću na području Hrvatske, odnosno ne smiju imati u najmu stan u vlasništvu Grada Pule, a gleda se i da nisu otkupili stan prema odredbama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. (B.PETROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

 


Podijeli: Facebook Twiter