Pula: Na konferenciji svjetski poznati ekonomisti

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Idući tjedan, od 30. svibnja do 1. lipnja u pulskom hotelu Park Plaza Histria održat će se 6. međunarodna znanstvena konferencija nazvana "The Changing Economic Landscape: Issues, Implications and Policy Options; Economic in Crisis - The Crisis of Economics". Tom prigodom su na konferenciji za novinare članovi organizacijskog odbora predstavili sudionike i program.

Šef programskog odbora konferencije prof. dr. sc. Marinko Škare poručio je da su dolazak najavili ekonomisti iz 25 zemalja sa šest kontinenata: Europe, Azije, Afrike, Australije te Sjeverne i Južne Amerike. Dr. sc. Dean Sinković je najavio eminentne predavače.

- Dolazi nam Steve Keen iz Australije, jedan od rijetkih koji je predvidio svjetsku krizu još 2005. godine i koji je ponudio praktična rješenja za njezin završetak. Potom, James K. Galbraith koji je 2008. radio predizborni program predsjedniku Obami.

Gary A. Dymski, jedan je od najistaknutijih ekonomista iz područja bankarstva, Richard Kozul-Wright visoki UN-ov ekonomist, a Maren Duvendack od nedavno radi na procjenama za Svjetski program za hranu i Gates Foundation čiji su osnivači supružnici Gates, najbogatiji par na svijetu. Riječ je o eminentnim govornicima čiji je dolazak postignut trudom naših ljudi i kontakata koje smo uspostavili proteklih godina, zaključio je Sinković.

Škare je poručio da će na konferenciji biti otvoreni dijalog o krizi te da će biti predložena neka moguća rješenja. Dr.sc. Sanja Blažević je najavila da će biti održane radne sekcije na kojima se očekuje sudjelovanje 100-tinjak učesnika iz više od 25 zemalja koji će raspravljati na engleskom jeziku.

- Za konferenciju je više od 100 autora poslalo 87 radova, a među njima su i radovi 25 mlađih istraživača, poručila je Blažević. Dr.sc. Ksenija Černe je najavila da će te radove objaviti u zborniku koji će izaći u studenome, a najkvalitetniji među njima će izaći u našem časopisu Economic Research koji izlazi četiri puta godišnje. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter