Pula: Na Karolini parkiranje na kat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skorašnji pocetak izgradnje obalnog kolektora kanalizacijskog sustava duž rive u Puli osim promjena u preregulaciji prometa donijet ce i promjene u parkiranju te prometu dostavnih vozila starogradskom jezgrom.

Preregulacija ce obuhvatiti zabranu prometovanja rivom i Ulicom Sv. Ivana, te raskrižje Istarske i Ulice Dubrovacke bratovštine bez regulacije semafora s obzirom na to da ce vozila iz Amfiteatarske ulice biti usmjerena u Cararinu ulicu, a uvest ce se dvotracni jednosmjerni promet Ulicom Dubrovacke bratovštine, Poljanom svetog Martina i dijelom Vukovarske sve do Rakovceve ulice. U Ulici Starih statuta, nasuprot cvjecarni, uvest ce se i novo autobusno stajalište.

Parkirališta na ulazu u grad

Prenamjenom neuredenih površina u parkirališta na ulazu u centar grada, duž Ulice 119. brigade i nasuprot staroj Mljekari, namjerava se vozila zaustaviti prije dolaska u centar. Za sada se nije razmatrala naplata parkiranja na tim površinama, vec se kljucnim smatra njihovo stavljanje u funkciju. O sustavu parkiranja odlucit ce Pulaparking nakon analize i broja izgubljenih mjesta pod sustavom naplate na lokaciji izvodenja radova, te utjecaja toga na poslovanje ovog trgovackog društva.

Nocnim prometom po rivi i industrijskim kolosijekom omogucit ce se, pak, dostava materijala i sekcija u brodogradilište, dok se, kako saznajemo u Gradu Puli, povecanjem kapaciteta Karoline namjerava ublažiti problem parkiranja u centru grada.

Prema idejnom rješenju, kako kaže Damir Prhat procelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu, iznad sadašnjih parkirnih mjesta postavila bi se montažna konstrukcija na stupovima i omogucilo parkiranje na katu cime bi se kapacitet parkiranja povecao za 250 mjesta. Na tu, gornju razinu parkirališta dolazilo bi se s gornje razine, iz Amfiteatarske ulice.

Dostava samo do rubnih dijelova

Dostavna vozila za trgovine, restorane i kafice trebat ce se pridržavati novih pravila i djelomicno izvjestan period "na ruke" dostavljati robu. Tijekom radova namjera Grada je osigurati dvije "najbliže" lokacije ugostiteljskim i trgovinskim objektima starogradske jezgre, a potom ce se kolicima roba odvoziti do samih objekata.

- Dvije su lokacije u razmatranju da bi se omogucila takva dostava. Za sada je sigurna ona u Ulici svetog Ivana, po desnoj strani same prometnice koja ce tijekom radova biti izvan funkcije. Tu ce se dostavljaci moci parkirati, a potom kolicima dostavljati robu do objekata.

Druga je, pak, posebno važna, a rijec je o parkiralištu kod Zavoda za zapošljavanje. Ta lokacija ovisi o širini gradevinske jame prilikom radova u Flaciusovoj ulici jer je zamisao da se dostavnim vozilima omoguci da preko Danteovog trga i nogostupa Flaciusove ulice dodu do spomenutog parkirališta. No, situaciju ce diktirati uvjeti na gradilištu, kaže Prhat.

U cijelom projektu kljucno je da se što prije odradi Flaciusova ulica za promet, parkiranje, opskrbu pa i sam život starog grada. Vjerujemo da bi se ta dionica mogla brzo zgotoviti i pustiti u promet. S druge strane, riva je potpuno novo gradilište, smatra procelnik.

- Za uljanikovce ce biti kljucno korištenje parkirnog prostora u Rojcu te ostalih lokacija gdje su i do sada parkirali vozila osim na lokacijama gdje se izvode radovi. Hoce li Uljanik otvoriti svoja vrata i pokoju površinu prenamijeniti za parkiranje, vidjet cemo kada pocnu radovi. Za sada nam nije poznat takav dogovor, rekao je Prhat. (G. ROJNIC)

Do vikenda sanacija dijela Vukovarske

Jucer je zapocela sanacija dijela Vukovarske ulice, od križanja s Teslinom do križanja s Rakovcevom ulicom. Dio je to radova nužnih prije uvodenja nove preregulacije zbog zatvaranja rive na kojoj ce se graditi obalni kolektor.

Dio Vukovarske ulice, uvodenjem preregulacije, više nece biti dvosmjeran vec ce postati jednosmjeran na obje prometne trake. Završetak radova na ovoj dionici, koja je iznimno oštecena, planiran je vec ovog vikenda, pa ce dotad i gradski autobusi prometovati alternativnim pravcem. Radove izvodi pulska Cesta. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter