Pula: Na jednom mjestu 66 novih proizvoda

Izlagači nagrađeni priznanjem za nove proizvode
Izlagači nagrađeni priznanjem za nove proizvode

Stihovima Dječjeg zbora Zaro "Viruj vajk u svoje - zato kupi hrvatsko, zato kupi istarsko…" započela je danas, uz brojne uzvanike, svečanost otvorenja izložbe Histria - 24. izložba hrane i pića u Domu hrvatskih branitelja, a koja je ove godine posvećena ekološkoj proizvodnji i ponudi. Izložbu, kojoj je cilj povezati male proizvođače s gospodarskim i turističkim sektorom te kupcima, već godinama uspješno organizira Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Pula.

Predvodnici trendova

Dobrodošlicu je izlagačima i uzvanicima poželjela u ime organizatora Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK-Županijske komore Pula pozdravivši posebno svog prethodnika Šimu Vidulina koji je započeo s organiziranjem ove izložbe te predstavnike ostalih komora.

- Ova je izložba zacrtala trendove i prema ovom su se modelu  kasnije otvarale izložbe i sajmovi diljem Istre i Hrvatske, na kojima se predstavljaju mali proizvođači s vlastitim proizvodima, navela je Jaklin Majetić dodajući kako je bitan segment izložbe i edukacije jer samo educirani kupac pristaje kupiti kvalitetni proizvod po nešto višoj cijeni.

Istarski župan Valter Flego kazao je kako ga raduje što izložba pokazuje da su naši obrtnici, poljoprivrednici i dalje puni svježih ideja ali i što je tema ovogodišnje izložbe ekološka proizvodnja kojoj Istra kao regija teži dok je samu izložbu otvorio pulski gradonačelnik Boris Miletić riječima kako smo "premali da bi bili prosječni i stoga moramo težiti izvrsnosti", a ova je izložba pravi primjer za to.

Inovativni proizvodi

Inače, na izložbi se predstavlja ukupno 73 izlagača, od čega njih 37 predstavlja 66 novih, inovativnih proizvoda koji se još nisu predstavljali na sajmovima i na tržištu nisu dulje od godine dana. Njima su danas dodijeljena priznanja za novi proizvod "Histria 2017". To su primjerice Zlatni prah i Zlatni granulat OPG-a Knežević iz Bjelovara. Kako nam je ispričao njegov vlasnik Martin Knežević, inače rodom iz Zagreba, on u Bjelovaru uzgaja isključivo jednu sortu češnjaka sa cvjetnom stapkom koji daje nešto manji prinosi ali ima više arome. Ono što ne proda u svježem stanju osuši i preradi u prah odnosno granulat.

- Ovaj se proizvod u jela dodaje na kraju, a oni koji imaju problema s visokim tlakom mogu ga uzimati i ujutro natašte, ali vrlo oprezno, jer jako ruši tlak, kazao nam je Martin, dodajući da su mnogi na ovaj način češnjakom zamijenili tablete.

Među novim proizvodima našao se i prirodni eko sok od mandarine i mrkve OPG-a Klaudia Krstičević iz Metkovića, namaz od pršuta s tartufima tvrtke Pisinium iz Pazina, a posjetitelje je posebno oduševila degustacija Istarske pivovare iz Buzeta koja je ponudila nove proizvode - istarsko tartuf pivo i istarski pivski pjenušac s okusom muškata pa sve do vodnjanske inovacije - kozmetičke linije za muškarce na bazi smrikve.

Osim hrane i pića, prirodne ekološke kozmetike, zanimljiv je svakako bio i štand koji je nudio proizvode matuljske tvrtke Hortiriviera - bio sredstva za čišćenje i pranje rublja pod imenom "Pero" - od odmaščivaća do sredstava za pranje stakla i podova, napravljenih od prirodnih sastojaka i s mirisima eteričnih ulja.

Sutra je izložba posvećena stručnim predavanjima. Tako će u 11.15 do 12 sati Marko Tarandek iz tvrtke "Austria Bio garantie" održati predavanje o prednosti prepoznatljivog eko certifikata i koracima kako do njega doći, u podne će predstavnici Diopter - Otvorenog učilišta Pula održati predavanje o novim standardima zanimanja u ekološkoj poljoprivredi koji su osmišljeni u sklopu projekta "Eko je fora", dok u 13.30 sati počinje predavanje o poticajima za ekološke proizvođače. Sajam je sutra otvoren od 10 do 20 sati, a u četvrtak do 18 sati. Ulaz je, kao i svih godina, besplatan.

Gastro kutak - od pašte, sira i pancete do vina

Novost ovogodišnje izložbe je suradnja s pulskom Turističkom zajednicom u sklopu koje se na vanjskom dijelu izložbe, u dvorištu Doma hrvatskih branitelja, organizira svojevrsni gastro kutak u kojemu se predstavlja šest istarskih gastro manifestacija. Tako se primjerice po prigodnim cijenama danas mogao probati pohani maslačak, ječam s koromačem, mahune s medvjeđim lukom, salata od leprina kojima se predstavljao Festival ljekovitog bilja iz Kršana. Sutra će oni nuditi sir, a prekosutra krafe.

Festival pašte iz Žminja danas je nudio fuže s gamberima i šparugama, a sutra su na meniju posutice s bakalarom i slanim inćunima. Osim njih na izložbi se predstavljaju i Vinistra iz Poreča s vinima, Vodnjanska špaleta sa suhomesnatim proizvodima OPG-a Buršić, Festival sira iz Savičente sa sirevima te Festival terana i tartufa sa svojim proizvodima. (B. PETROVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter