Pula: Na Hitnu samo životno ugroženi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon skorašnje reorganizacije hitne medicinske pomoci pacijenti više nece moci otici na Hitnu i ocekivati pregled. Ekipe Hitne pomoci ubuduce ce uglavnom raditi na terenu spašavajuci životno ugrožene pacijente. Nije planirano niti postojanje ambulante, nego samo prostora za reanimaciju hitne medicinske pomoci.

Puno više zdravstvenih problema rješavat ce dežurni lijecnici u sklopu Doma zdravlja, odnosno obiteljska medicina ili pedijatri u sklopu redovnog radnog vremena. Bolnicki hitan prijem takoder ce se prilagoditi novoj organizaciji i preuzeti dio onih pacijenata koje su do sada zbrinjavali u Hitnoj.

- Cilj reorganizacije hitne medicinske pomoci je smanjenje vremena od poziva do intervencije i povecanje kvalitete intervencija. To cemo postici novom organizacijom i edukacijom kadrova za strogo ciljani posao na terenu, veli voditeljica Hitne medicinske pomoci pri Istarskim domovima zdravlja dr. Ksenija Družetic Božic.

Sustav rada u domovima zdravlja doživjet ce znacajne promjene pa ce lijecnici opce prakse biti još više na raspolaganju pacijentima koji nisu neposredno životno ugroženi. Bolnicki hitan prijem bit ce na raspolaganju onima koji ne mogu cekati jutro i dežurstvo u Domu zdravlja, a po koje ne dolazi Hitna jer nisu životno ugroženi.

Da bi sustav profunkcionirao na nov nacin, pocele su pripreme. Krajem svibnja županijski Odjel za zdravstvo i Istarski domovi zdravlja odlucili su da reforma hitne medicinske pomoci može u županiji zapoceti vec u rujnu. Tome mora prethoditi odluka Županijske skupštine o osnivanju Županijskog zavoda za hitnu medicinu koja se ocekuje vec na iducoj sjednici.(Piše Jasna ORLIC)

OPŠIRNO O NOVOM SUSTAVU HITNE MEDICINSKE POMOCI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter