Pula: Na aerodromu 8.000 putnika dnevno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kolone automobila duge i do nekoliko kilometara uobicajen su prizor na našim granicnim prijelazima, posebno u ovim ljetnim mjesecima, no gužva i užurbanost vladaju i u jedinoj zracnoj luci u Istri, onoj pulskoj, koja u prvih šest mjeseci 2011. bilježi porast prometa u odnosu na prošlu godinu od 11,6 posto.

Naime, ostvarena je prognoza Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da ce ove godine Hrvatska imati odlican buking te da ce promet porasti za oko 5 posto u odnosu na prošlu godinu. Ovakav pozitivan trend prati i Zracna luka Pula koja je u suradnji s Turistickom zajednicom Istarske županije ove godine uspjela pomaknuti dolazak nekih aviokompanija vec na ožujak i travanj, a uspostavljene su i nove linije s Helsinkijem i Bruxellesom.

Protekle subote Zracna luka Pula zabilježila je ukupno 50 dolazaka i odlazaka zrakoplova, a njome je prošlo više od 7.000 ljudi. Obišli smo je u subotnje jutro, upravo kad je Boeing 747 ruske kompanije Transaero s ukupno 416 putnika sletio iz Moskve.

Gotovo u isto vrijeme iz Londona je pristigao nešto manji Ryanairov zrakoplov s dvjestotinjak putnika. Gužve na pultovima za check-in govore i o tome da je subotnje jutro vrijeme smjene gostiju. Dok jedni pri dolasku obavljaju granicne formalnosti, a drugi pak cekaju na ukrcaj.

Na check-in cekala je i velika grupa ruskih mališana koji su se vracali kuci nakon dva tjedna odmora u djecjem kampu Veli Jože.

Po rijecima direktora pulske zracne luke Bruna Rogovica, do kraja sezone ostalo je još devet subota, tijekom kojih ce dnevni promet svakako biti veci od 7.000 ljudi.

- Subota je ruski dan u pulskoj zracnoj luci, no imamo i letove iz Londona, Helsinkija, Charleroija i Osla. Vecinom se radi o putnicima koji su smješteni u Rovinju, Rapcu, Porecu ili Umagu, a ako govorimo o Rusima, može se reci da nas posjecuju oni iz njihova višeg srednjeg sloja. Radi se o dobrim potrošacima, koji troše i u duty free shopu. Primjerice, prosjek potrošnje u duty free shopu je oko 15 eura po odlaznom putniku, kaže Rogovic. Dodaje da prevladava promet s Rusijom, a na godišnjoj razini slijede putnici iz Britanije i Njemacke.

- Ove godine ocekujemo da cemo zabilježiti nešto više od 360 tisuca putnika, a primjerice 9. srpnja imali smo rekordnih 8.600 putnika. No, valja znati da se uglavnom radi o carter prometu, koji ima predznak sezonskog i turistickog. Istra je ipak mala za linijski promet, a uz sve bolju povezanost autocestama, Pula konkurira i cestovnim prometom. Ipak, putnicima nastojimo dati brzu uslugu, da što prije obave check-in te da im se do izlaska na "gate" omoguci kupnja u duty free shopu, veli nam Rogovic. (Marko PERCAN)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter