Pula: Mulj u luci dubok od jednog do deset metara

Pulski zaljev i prirodno će se regenerirati zbog dobrog strujanja
Pulski zaljev i prirodno će se regenerirati zbog dobrog strujanja

Kada je u pulskoj Komunalnoj palači na proljeće prošle godine potpisan ugovor o izgradnji obalnog kolektora kanalizacijskog sustava, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić istaknuo je da će investicija u pulsku rivu odmah po izgradnji donijeti veliku razliku i bolju kvalitetu mora u luci, što će biti vidljivo golim okom.

Istaknuo je, pritom, da će se već samim zatvaranjem kanalizacijskih ispusta Pulski zaljev sam početi čistiti zahvaljujući strujanju mora. A to bi se trebalo dogoditi već iduće godine, jer je završetak posljednje dionice, one unutar Uljanika planiran najkasnije za početak 2014. godine. Tada bi se kanalizacija s rive trebala preusmjeriti na pročistač na Valkanama.

Po kompletiranju okosnice pulskog kanalizacijskog sustava, za kojeg su već ranije izgrađene crpne stanice, najavljeno je i mehaničko čišćenje pulske luke od fekalnog mulja koji je više od pola stoljeća zagađivao zaljev.

Prema nekim informacijama, u posljednjih 15-ak godina u zaljev se slijevala količina otpadnih voda jednaka 500 kamiona-cisterni.

Nakon izgradnje obalnog kolektora na rivi, odmuljivanje i čišćenje cjelokupnog pulskog zaljeva završni je korak koji će pulskoj luci vratiti stari sjaj.

Što se tiče dubine nataloženog mulja, ona trenutno varira, od jednog metra do ponegdje čak i desetak metara dubine, rekli su nam iz pulske Lučke uprave. (G. ROJNIĆ; snimio M. ANGELINI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter