Pula: Muidža pedijatriji donirao vrijedan inkubator

Vrijedan inkubator uručen je odjelu pedijatrije pulske bolnice (A. KANCELAR)
Vrijedan inkubator uručen je odjelu pedijatrije pulske bolnice (A. KANCELAR)

Najmoderniji inkubator i prateća oprema za zbrinjavanje prijevremeno rođene djece, vrijedni čak sto tisuća kuna, uručeni su  odjelu pedijatrije pulske Opće bolnice. Donator je Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCement grupe za Hrvatsku i BiH, Puljanin, koji je odlučio nešto pokloniti rodnom gradu u povodu prošlogodišnjeg osvajanja Zlatne povelje za humanista desetljeća. Primopredaji su prisustvovali i gradonačelnik Boris Miletić te ravnatelj bolnice prim. dr. Lems Jerin.

- Moj je primarni interes bio usmjeren na Opću bolnica Pula i na brigu o najmlađim pacijentima. Vjerujem da malo ljudi zna da se pet do 10 posto djece u Hrvatskoj rodi prije vremena. Nedonoščad su djeca rođena od 22. do 37. tjedna trudnoće pa, dakle, godišnje 500-tinjak djece u Hrvatskoj ima potrebu za ovakvom vrstom skrbi u inkubatoru. Prijevremeni porod drugi je najčešći uzrok smrtnosti u djece, odmah nakon upale pluća, rekao je između ostalog Muidža predstavljajući najsuvremeniji i najkvalitetniji inkubator

- Građani Pule i Istre zaslužuju najbolju moguću zdravstvenu zaštitu u 21. stoljeću, rekao je Muidža i istaknuo da mu je želja da što prije počne i gradnja nove bolnice.

Prema riječima neonatologinje dr. Mirne Milevoj Ražem, u pulskom rodilištu godišnje se rodi oko 1.400 djece, a oko 60 je nezrelo, odnosno ili je riječ o nedonoščadi, dakle prijevremeno rođenoj djeci, ili ugroženoj novorođenčadi.

- Tako rođena djeca imaju slabije razvijen centar za termoregulaciju i stoga je ovo uređaj, nazvan i "druga maternica", u kojem dobivaju sve što im je potrebno za daljnji oporavak i razvoj, od temperature koja je jako bitna, do regulacije količine kisika i svega ostalog. pojasnila je dr. Milevoj Ražem te dodala da bolnica nakon ove donacije raspolaže s ukupno četiri inkubatora te da im je potreban još jedan. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter