Pula može računati na bolje uvjete života umirovljenika

Vila Trapp nalazi se na Verudi u Budicinovoj ulici (M. ANGELINI)
Vila Trapp nalazi se na Verudi u Budicinovoj ulici (M. ANGELINI)

U Vili Trapp na Verudi jučer je otvoren Gerontološki centar, zajednički projekt pulskog Doma za starije i nemoćne osobe "Alfredo Štiglić", Grada Pule i pulske podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske. Radi se o mjestu gdje će se umrežiti svi oni koji skrbe za starije i nemoćne, gdje će oni kojima je to potrebno, pronaći i dobiti pomoć i informacije o razvoju novih usluga za starije osobe, ali i dobiti podršku za skrb o starijim i nemoćnim. Također, cilj ovog projekta je povećanje zapošljivosti, rasterećenje od brige i usklađivanja poslovnih i obiteljskih obveza članova obitelji koji skrbe o ovisnom članu.

Prioritet su ljudi

- Zadovoljstvo mi je predstaviti Gerontološki centar, mjesto gdje će se pružiti sveobuhvatna podrška za starije i nemoćne osobe. Zajednički je to projekt Doma, Grada i pulske podružnice Suh-a, pa vjerujem u njegovu uspješnost, rekla je između ostalog ravnateljica Doma "Alfredo Štiglić" Vesna Grubišić Juhas i istaknula da su u vrijeme trajanja projekta (do rujna iduće godine) sve usluge Gerontološkog centra besplatne. Kasnije, nastavila je, morat će formirati cijene usluga, uobičajene za usluge socijalne skrbi.

Predsjednica pulske podružnice SUH-a Neta Žiković također je izrazila zadovoljstvo otvaranjem Gerontološkog centra i istaknula da Pula može računati na bolje uvjete života umirovljenika. Dogradonačelnica Elene Puh Belci kazala je, između ostalog, da je posebna vrijednost Centra umrežavanje svih koji na neki način brinu o starijima i nemoćnima.

- Imamo puno projekata, no uvijek su nam prioriteti projekti koji se bave ljudima, a ovo je jedan od takvih, rekao je pak župan Valter Flego koji je svečano i otvorio Gerontološki centar. Naveo je, između ostalog, da vjeruje kako će biti još sličnih projekata te pozvao umirovljenike da ga koriste što više.

- Jako sam sretna što se otvorio ovaj centar. Sada ću svaki dan dolaziti na kavu, još hodam i volim ići okolo, poručila nam je 88-godišnja Marija Čehić, korisnica Doma Alfredo Štiglić, koja je došla na otvorenje, sretna jer će, kako je rekla, imati mjesto za druženje i s drugim umirovljenicima. Velika je potreba za takvim mjestima, otkrila nam je nudeći uzvanicima jastučiće lavande i ručno izrađene platnene ružice. Kaže da to rade na radionicama u Domu, uz slikarstvo i keramiku. I upravo njihovi radovi korisnika "Štiglića" krase zidove i ormare novog Gerontološkog centra.

Educirani njegovatelji

Projekt se, inače, provodio u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala 2007. - 2013.", a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iznose 1,3 milijuna. Projekt će se 14 mjeseci, odnosno do rujna iduće godine. Prostor u kojem je otvoren Gerontološki centar je osigurao Grad Pula, i ima 120 četvornih metara, a koristi će ga idućih 10 godina. S obzirom da je projekt, osim gore navedenih usluga Gerontološkog centra, usmjeren i na povećanje zapošljivosti članova obitelji koje skrbe o ovisnom članu, u projekt će se uključiti korisnici programa vezanog za zapošljavanje i povećanje zapošljivosti. U prvom mjesecu projekta, tražilo se deset nezaposlenih osoba ili osoba zaposlenih na određeno vrijeme koje skrbe o starijoj osobi (65+), a koje se žele osposobljavati za njegovatelja. Oni su, putem javnog poziva odabrani i trenutno se educiraju u Pučkom otvorenom učilištu. Tijekom trajanja osposobljavanja, starije osobe o kojima skrbe, bit će smještene u otvoreni Dnevni boravak u Gerontološkom centru.

- Odabrani kandidati na javnom pozivu uključeni su u verificirani program osposobljavanja za njegovatelja/icu te će nakon osposobljavanja obavljati praksu u Domu "Alfredo Štiglić". Najboljih šest kandidata biti će zaposleno na poslovima njegovatelja u Gerontološkom centru Vila Trapp tijekom trajanja projekta do rujna iduće godine. Ostala četiri kandidata imat će mogućnost susreta s mogućim poslodavcima, istaknula je Grubišić Juhas i dodala da je, osim njih, već zaposlen koordinator projekta na pet sati, kućni majstor na četiri sata, administrator na osam sati, kao i socijalna radnica. (Nera SOFTIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter