Pula: MO Sv. Polikarp i ove godine bez vrtića

Ovdje bi trebao biti izgrađen vrtić (D. ŠTIFANIĆ)
Ovdje bi trebao biti izgrađen vrtić (D. ŠTIFANIĆ)

Ni ove godine žitelji pulskog Mjesnog odbora Sveti Polikarp - Sisplac neće dobiti vrtić. Rekao nam je to Ivan Lasić, predsjednik Vijeća MO-a. Dodao je da su kao svoje želje Gradu Puli za ovu godinu naveli gradnju vrtića, uređenje stubišta kod Mornaričke crkve i uređenje Mornaričkog parka, no ostvarit će im se tek potonja.

- Naš mjesni odbor najveći je u cijeloj Istri, ima čak 8.700 stanovnika, s 230 djece od druge do sedme godine. Unatoč tome vrtićkih mjesta na našem području ima tek 37, u vrtićima Zvončići i Ribice. Stoga roditelji djecu moraju voditi u vrtiće u druge mjesne odbore, a na taj način ona zauzimaju mjesta djeci iz tih odbora, pojašnjava Lasić. Dodaje da bi se vrtić trebao graditi na parceli u Kochovoj, koja ima šest tisuća kvadrata, a o tome se govori još od 2008. godine.

- Opet, uz sva obećanja, ni ove godine nije ušao u proračun ni idejni projekt, veli Lasić, ističući da i GUP te svi niži urbanistički planovi na tome mjestu predviđaju vrtić s četiri vrtićke i dvije jasličke skupine i pratećim sadržajima. Navodi da bi vizija uređenja grada trebala ići prema kvartovskoj organizaciji života i veli da bi takvo uređenje, osim povećanja kvalitete života građana, pridonijelo i rasterećenju centra grada.

Gdje je zapelo s izgradnjom vrtića upitali smo i resornog pročelnika Damira Prhata. Kako veli, on je prije nepunih mjesec dana bio u ovome MO-u, gdje je predsjedniku i vijećnicima odgovarao na sva pitanja koja su imali, pa tako i o vrtiću.

- Ta je lokacija doista predviđena za društvenu namjenu i mi smo prihvatili zahtjev MO-a da se na njoj izgradi vrtić. Nije istina da se po tom pitanju ništa ne radi, krenuli smo s pripremama i to u MO-u znaju. S obzirom da se na toj parceli radi o tri čestice, morali smo riješiti imovinskopravne odnose. Tako smo zatražili da se dio nekretnine koja je u vlasništvu Republike Hrvatske prepusti Gradu, a na sjednici Gradskog vijeća u studenom donijeli zaključak da se dio nekretnine od 800-tinjak kvadrata, koji se vodi kao pašnjak, isključi iz statusa javnog dobra, veli Prhat.

- U protekloj smo godini veliku pozornost posvetili socijalnim akcijama, podijelili smo 17 jednokratnih novčanih pomoći od tisuću do 2,5 tisuća kuna te 30 paketa za socijalno ugrožene obitelji s našeg područja. Posjetili smo i najstarije žitelje te organizirali priredbu i dodjelu poklon-paketića za najmlađe, kaže Lasić te dodaje da primjećuju da je svake godine sve veći broj zahtjeva za socijalnu pomoć pa za to daju čak i sredstva namijenjena za funkcioniranje samog MO-a. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter